≫ 

Priča Edgara Alana Poa o kanibalizmu koja se ostvarila u pravom životu

Njegova knjiga koja najviše uznemiruje je ona o brodolomu i o tome kako život imitira umetnost

  • 1
Edgar Alan Po Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Književno proročanstvo ima dugu, strastvenu istoriju još od stare Grčke i biblijskog Izraela, pa sve do naučne fantastike. Čak su se i pesnici bit generacije površno bavili proročanskim misterijom. Ipak, postoji samo nekoliko poglavlja svetskih pisaca da su tako zastrašujuća kao što su ona u knjizi "Avanture Artura Gordona Pima" - jedinom završenom romanu Edgara Alana Poa.

Ova avantura, koja je objavljena 1838. godine, puna je nesvakidašnjih trenutaka kao što su brodolom, pobuna, leševi, duhovi, neprijateljski nastrojeni ostrvljani i uznemirujuća pretnja u obliku jetija.

Takođe, knjiga se bavi i kanibalizmom i ovde stvari tek postaju čudne. Po je u priči predstavio i isto ime čoveka koji će, posle 50 godina u pravom životu, preživeti brodolom i kojeg će, isto kao što je opisano u knjizi, pojesti preživeli članovi njegove posade. 

Kanibalizam (1) Ilustracija kanibalizma; Foto: Wikipedia/public domain

Ovo je prošlo neprimećeno sve dok potomak stvarnog Ričarda Parkera to nije obelodanio.

Najdžel Parker je pisao o neverovatnim sličnostima između Poovog dela i sudbini njegovog pretka - o tome kako je Parker bio jedan od četvorice preživelih članova posade posle brodoloma, koji su pojeli kornjaču pre nego što se otisnuli u kanibalizam, s tim što je Parker bio žrtva.

Najdžel Parker je sve ovo predstavio u pismu književniku Arturu Koestleru, koji je bio toliko šokiran ovom podudarnošću da je 1974. godine poslao pismo The Sunday Times.

I kratak život Edgara Alana Poa je u velikoj meri bio čudan, što ga smešta u tipičan primer namučenog pisca. Mučili su ga mnogi strahovi, a posebno od ludila i od toga da ga živog sahrane.

Preminuo je sa 40 godina, samo četiri dana nakon što je na ulicama Baltimora bio primećen u bunovnom stanju, obučen u tuđu odeću.

Zamisao da je mogao da "zaviri" u budućnost opravdava njegov entuzijazam i njuh za kriptografiju i pravljenje kodova, što je i predstavio u "Zlatnoj bubi", priči iz 1840. godine.

- Edgar Alan Po je bio anđeo čudnosti - jednom ga je opisao Dž. V. Oker, analitičar Poovog stvaralaštva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA