≫ 

Od Srbije do Mađarske peške pređe preko 800 kilometara u čast jevrejskog pesnika Mikloša Radnotija

Na svom putu obiđe stotinu gradova u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj

  • 0
Novinar, novine, kucaca masina, pisaca, pisanje, kucanje, novinarstvo, reporter, Typewriter, vintage, pisac, stara Foto: Pixabay

Mađarski putujući recitator, Peter Lorant Tot, ide peške putem kojim su iz Bora nemački fašisti vodili Radnotija u smrt - od Bora u Srbiji do Abde u Mađarskoj. On ovo radi povodom 75. godišnjice od smrti Mikloša Radnotija, pesnika mađarsko-jevrejskog porekla koji je nastradao u Drugom svetskom ratu.

"Putem duše", kako je simbolično nazvan tragičan put mađarskih Jevreja, Peter Lorant Tot obilazi stotinu gradova u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj.

Na 550. kilometru od Bora, pešačeći i recitujući stihove Mikloša Radnotija, stigao je u Sombor. Na jevrejskom groblju, somborskim srednjoškolcima približio je tragičnu sudbinu 3.200 zarobljenih Jevreja u Drugom svetskom ratu.

- Radnoti Mikloša i Jevreje su smestili u prostorije somborske klanice gde su proveli noć. Krajnje iscrpljeni, i poslednje predmete od vrednosti menjaju za hranu. Radnoti menja venčanu burmu za parče hleba koje deli na troje sunarodnika, a tek mrvice zadržava sebi - priča Tot.

Novinar, novine, kucaca masina, pisaca, pisanje, kucanje, novinarstvo, reporter, Typewriter, vintage, pisac, stara Foto: Pixabay

- Radujem se što sam baš ja postavio venac na spomen obeležje i što danas živimo u boljem svetu nego Radnoti - rekao je Ištvan Robotka, učenik srednje Medicinski škole "Dr Ružica Rip" u Somboru.

Najlepši Radnotijevi stihovi inspirisani su tragičnom sudbinom Jevreja na putu od nacističkog radnog logoru u Boru do smrti streljanjem u Abdi u Mađarskoj.

- Radi se o vrlo tragičnim elementima u životu ovog pisca koji je najlepše svoje pesme u toj nehumanoj sredini uspeo da napiše. Svaka manifestacija koja doprinosi jačanju naše zajednice uživa podršku mađarske nacionalne manjine - naveo je Josip Slako, član Mađarskog nacionalnog saveta.

Peter Lorant Tot nastavlja svoje hodočašće pešačeći ka Bezdanu, a potom "Putem duše", nastavlja preko Draža u Hrvatskoj ka mađarskoj granici, prelazeći ukupno 820 kilometara i recitujući u spomen jednog od najvećih mađarskih pesnika 20. veka.

Misijom putujućeg recitatora, Petera Loranta Tota, obeležava se 110 godina od rođenja pesnika Mikloša Radnotija, 75 godina od njegove smrti i 90 godina od nastanka prve Radnotijeve zbirke pesama.

(Telegraf.rs/Rtv.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA