Dučić je Šantiću preoteo devojku, pa je ubrzo ostavio: Vanbračni sin Jovica mu se ubio

Strašna životna sudbina velikog diplomate, i, kako mnogi kažu - mizogina

  • 2

Jovan Dučić je nesumnjivo bio jedan od naših najboljih pesnika i diplomata. Pevao je o ljubavi, sreći, bolu, samoći, prolaznosti.

Prema navodima raznih izvora, bio je u vezi sa brojnim ženama, a navodno ga prate priče i o vanbračnoj deci. Kažu da je iz ljubavne veze sa glumicom Jovankom Jovanović imao vanbračnog sina Jovicu koji se kao mlad ubio, ali i da je preoteo verenicu Alekse Šantića koju je nakon toga brzo ostavio.

Zanimljivo je i da je od jedne grofice dobio vilu u centru Budimpešte, na Trgu kraljeva, koju je potom poklonio svojoj zemlji. Danas se u njoj nalazi Ambasada Republike Srbije.

Međutim, njegova možda najpoznatija ljubavna priča vezuje se za jednu mladu učenicu Trgovačke škole...

Davne 1893. godine, u novom hotelu "Drina" u Bijeljini, kad je bio mlad i ambiciozni učitelj, Jovan Dučić je upoznao Magdalenu Nikolić, tek svršenu učenicu Trgovačke škole. Izgleda da je to bila ljubav na prvi pogled, jer se iste godine s njom tajno verio.

Milan Rakić i Jovan Dučić Milan Radkić i Jovan Dučić / Foto: Wikipedia/ Antidote

Prema navodima savremenika, Maga je bila svesna svoje lepote, pa je volela da se poslednja hvata u kolo, kako bi svi na nju obratili pažnju. Do ušiju zaljubljena u Dučića, i ona je počela da piše poeziju, pa je na taj način postala prva bijeljinska pesnikinja.

Magdalenin otac je bio strog. Nije dozvoljavao da mu se ćerka uda za došljaka sa učiteljskom platom. A ona, patrijarhalno vaspitana, morala je da ga sluša, ali je ujedno smogla snage da odbije bogataša kog joj je otac nametnuo za udaju.

Nedugo zatim, zbog patriotskih pesama, Dučića su austrougraske vlasti proterale iz Bijeljine. Iako se preselio u Mostar, nastavio je da se dopisuje sa Magdalenom. Jedan deo te korespondencije je sačuvan, kao i pismo koje je Aleksa Šantić, Dučićev prijatelj, uputio Magdaleni 6. aprila 1901. godine moleći je da pomogne u prikupljanju pretplate za njegove "Pesme".

Jovanova pisma su posle nekoliko godina prestala da pristižu. Posle raskida, Magdalena se zarekla da nikada više neće izaći iz kuće. Kažu da je sreću nalazila u čitanju pisama i pesama čoveka kog je volela.

Dučićeva tajna verenica u amanet je ostavila da joj nakon smrti na spomenik uklešu sledeće reči, koje se i danas mogu pročitati na bijeljinskom groblju: "Maga Nikolić-Živanović, 1874-1957, sama pesnik i pesnika Jove Dučića prvo nadahnuće".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    7. oktobar 2019 | 14:30

    Oteto-Prokleto! I danas smo svedoci tragedija bilo muško ili žensko,! Dragi moji, sve se vraća, a uglavnom je to na nevine, ali kako seješ tako žanješ!!

  • SERB

    7. oktobar 2019 | 16:45

    BILO I BIĆE, NIKAD ISKORENJENO: SRPSKA POSLA .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA