Preminula je kao devica: Ko je bio inspiracija za nesrećnu "Anabel Li" Edgara Alana Poa?

"Među živima ne vidim nikog tako lepog kao svoju malu ženu..."

  • 0
Virginia Poe Posmrtni portret Virdžinije Klem / Foto: Wikimedia

Na današnji dan 1849. godine preminuo je Edgar Alan Po, američki pisac i književni kritičar.

Njegov ljubavni život je bio prožet patnjom i skandalima, budući da je često bio u alkoholisanom stanju, pa je umeo da izaziva neprilike. Međutim, jedina veza koju je imao postigla je stabilnost zahvaljujući mladoj i lojalnoj Virdžiniji Klem...

Virdžinija Eliza Klem Po (15. avgust 1822 - 30. januar 1847) postala je Poova žena kad je imala samo 13, a on 27 godina. Venčanje je održano 22. septembra 1835. godine bez pompe, a potom i sa gostima 16. maja 1836. Upisano je da je Virdžinija u tom trenutku imala 21 godinu, iako je imala 13. Par je zatim otišao u Pitsburg na "medeni mesec".

Edgar i Virdžinija su, zapravo, bili bliski rođaci, a to nije bilo neobično u to vreme. Po ju je zvao "Sisi" ili "Sis" (skraćenica reči "sestra" na engleskom). Pojedini savremenici smatraju da je ova veza bila više kao odnos brata i sestre, dok biograf Artur Hobson Kvin veruje da to nije tačno. On kaže da su se Po i Klem neizmerno voleli, što se vidi i iz jednog pisma zbog kog Kvin napominje da su se "voleli ne samo rodbinskom, već i strasnom, romantičnom ljubavlju".

Edgar Allan Poe Edgar Alan Po Edgar Alan Po / Foto: Wikipedia

Zajedno sa drugim članovima porodice, Virdžinija Klem i Edgar Alan Po su živeli u kućici u Njujorku i pre i posle braka. Par se selio u zavisnosti od Poovog posla, od Baltimora, do Filadelfije i Njujorka.

Francuska književnica i psihoanalitičar, Mari Bonaparta, pročitala je mnoge Poove autobiografske spise i zaključila je da je Virdžinija preminula kao devica. Pretpostavlja se da nikad sa svojim suprugom nije imala seks, ali to još nije u potpunosti dokazano. Zbog ovoga se pretpostavlja da je Virdžinija zapravo bila inspiracija za "Anabel Li".

Njihovi prijatelji su rekli da ovaj bračni par nije spavao u istom krevetu najmanje dve godine pre Virdžinijine smrti. Poov biograf Jozef Vud Krač veruje da Po "nije gledao žene na način na koji ih drugi muškarci gledaju", već kao izvor inspiracije i brige, i da Poa nikad žene nisu interesovale u seksualnom smislu. 

Bez obzira na sve ovo, veruje se da su Edgar i Virdžinija imali srećan bračni život.

- Njegova ljubav prema supruzi je bila vrsta "obožavanja duha lepote" - rekao je Džordž Reks Grejem, Poov šef s posla.

Virginia Poe Posmrtni portret Virdžinije Klem / Foto: Wikimedia

- Među živima ne vidim nikog tako lepog kao svoju malu ženu - jednom je Po napisao prijatelju.

Sa druge strane, Virdžinija je obožavala svog muža. Često je sedela pored njega dok je pisao, uređujući mu sto, penkale, papire.

Po je flertovao i sa drugim ženama što je Virdžiniju više puta povredilo. U januaru 1842. obolela je od tuberkuloze i preminula pet godina kasnije, u porodičnoj kolibi u Njujorku.

Njeno telo je smešteno u Poovu grobnicu u Baltimoru, u državi Merilend.

Edgar se okrenuo alkoholu kako bi se nosio sa bolešću i smrću svoje supruge. Kažu da je njena smrt znatno uticala na Poovo stvaralaštvo, jer je smrt mladih žena bila čest motiv njegovih pesama, kao u "Anabel Li" i "Gavranu".

Jedan Virdžinijin portret je ostao sačuvan, i on je naslikan nekoliko sati posle njene smrti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA