≫ 

Pesme, crtice, lični dokumenti i pisma Duška Radovića prvi put pred publikom

Ove knjige su pravo blago za sve ljubitelje domaće književnosti i poštovaoce dela ovog vanvremenskog umetnika

  • 0

U knjizi "Svaštara", u izdanju "Lagune", prvi put su objavljena pisma, telegrami, razglednice, lični dokumenti i pesme koje je Duško Radović slao svom sinu Milošu.

Uz niz bisera kratke forme i osvrta Dušana Radovića na svoj život i stvaralaštvo, sada imamo i retku priliku da vidimo tekstove onako kako su izašli iz pisaće mašine, njegove početne ideje, crtežiće, privatne fotografije, nepoznate radove... Pošto prvi put donosi sadržaj razglednica i pisama koje je Dušan slao svom sinu Milošu, zbirka "Svaštara" prikazuje velikog pisca i u ulozi izvanrednog oca.

Ukratko, u ovoj knjizi nalazi se sve ono bez čega bi portret Dušana Radovića bio nepotpun. 

Objavivši zbirku pesama "Poštovana deco", Dušan Radović je postao jedan od najvećih srpskih pesnika za decu. Prvi put je objavljena 1954. godine, a u ovom izdanju "Lagune" je, takođe, u svom originalnom obliku. 

Dušan Radović Korice knjige "Svaštara" / Foto: Promo/Laguna

"Strašnom lavu" i "Plavom zecu" društvo prave i pesme "Zamislite", "Najbolja mama na svetu", "Pouka" i mnogi drugi dragulji u kojima će uživati sve generacije.

Otkrivajući lepote sveta i jezika, mališani će uz ove stihove spoznati da je poezija suštinski važan deo našeg života.

Dušan Radović (Niš, 29. novembar 1922 - Beograd, 16. avgust 1984) bio je srpski pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik. Bio je glavni urednik "Pionirskih novina", urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista "Poletarac", novinar "Borbe" i urednik Studija B.

Video: Posetili smo pravu Kafanu kod besmrtnih i sreli duh Bate Stojkovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA