≫ 

"Voleo bih da sam srpski pravoslavni monah koji se bori za Kosovo": Kako je Handke govorio o Srbiji

Njegovo proglašenje za laureata 2019. godine već su osudili na Zapadu

  • 35
Peter Handke Foto: Tanjug/AP

Veliki austrijski pisac Peter Handke (76), dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, dugo je proganjan zbog odbrane Srbije u vreme kada su je svi napadali, a činjenica da mu je ovo priznanje dodeljeno već je proglašena kontroverznim.

Hanke, koji je podignut kao katolik, nakon bombardovanja Srbije napustio je Katoličku crkvu, kritikujući Vatikan zbog stavova o konfliktu na Balkanu.

Tada je i vratio Bušner nagradu, najprestižniju nagradu nemačke književnosti, kao i 10.000 maraka koji su išli uz nju.

- Mars napada, a Srbija, Crna Gora, Republika Srpska i Jugoslavija su domovina svih onih koji još nisu postali Marsovci i zeleni kasapini - rekao je Handke 1990-ih.

Handke je, inače, sin Slovenke i nemačkog oficira čiji identitet nije poznat. Odrastao je u austrijskoj provinci Karintiji, koja se graniči sa Slovenijom, te mu nije bilo teško da se zaljubi u Jugoslaviju. Njegova naklonosti prema Sloveniji je, s tim u vezi, splasla kada je ova zemlja istupila iz SFRJ 1991. godine. Slovenski nacionalizam ocenio je kao "najnižu formu ljudskosti".

Nakon što se završila opsada Sarajeva izjavio je da su "muslimani iscenirali sopstveni masakr u Sarajevu, kako bi za to okrivili Srbe", pisao je Gardijan 1999. godine i dodao da Handke "nije verovao da su srpske vojne snage ubile hiljade muslimana u Srebrenici u leto 1995. godine".

Rat u Bosni, Sarajevo Rat u Bosni, Sarajevo Foto: Profimedia/Alamy/Mark Milstein/Northfoto

Kroz pet knjiga, svojevrsnih putopisa, pisao je i o raspadu Jugoslavije, a posebno o zapadnoj „kampanji“ protiv Srbije – „Oproštaj sanjara od devete zemlje“, „Zimsko putovanje na reke Dunav, Savu, Moravu i Drinu ili Pravda za Srbiju“, „Letnji dodatak za zimsko putovanje“, „Kroz suze pitajući“ i „Oko velikog tribunala“.

Kada je NATO zapretio 1998. godine da bombarduje Srbije, Handke se uputio u Beograd.

- Moje mesto je u Srbiji, ako padnu NATO kriminalne bombe - rekao je on.

NATO Bombardovanje SRJ, Srbije Kada niko nije stajao uz Srbiju, on je bio jedan od onih koji jeste Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kada su se u februarau 1999. godine vodili pregovori u Rambujeu, Handke se pojavio na srpskoj nacionalnoj televiziji.

- Nekada bih voleo da sam srpski pravoslavni monah koji se bori za Kosovo - rekao je on, preneo je Gardijan 1999. godine.

- Ne postoji narod u Evropi u ovom veku koji je pretrpeo ono što su Srbi u proteklih pet, ili više, osam godine. Za to ne postoje kategorije. Postoje kategorije i koncepti za Jevreje. O tome možete govoriti. Ali sa Srbima, to je tragedija bez razloga, skandal - dodao je Nobelovac, mada se kasnije izvinio što je uporedio stradanje Srba sa Jevrejima tokom Holokausta.

Peter Handke Foto: Tanjug/AP

MRŽNJA PREMA SRBIMA JE JEDINO ŠTO VODI ALBANCE

Nakon 1999. ovaj pisac je često obilazio srpske manastire i crkve na Kosovu i Metohiji, a ono što je tokom obilaska srpskih enklava u Metohiji video posebno ga je potreslo.

- Bio sam na Kosovu u aprilu i bio sam tamo četiri puta nedavno. Ja sam ostao istinski zapanjen onim što sam video u enklavama Velika Hoča – selo sa velikom pravoslavnom crkvom i u Orahovcu. One su dve enklave, jedna blizu druge i onda razumete kako Srbi žive, kako provode svoje vreme, nemaju ništa, jer su opljačkani, prinuđeni da izađu napolje samo u četiri ujutru, sve vreme pod terorom - govorio je pre više od deset godina.

Njegove izjave, kojeg su neki kritičari nazivali najvećim živim piscem na nemačkom jeziku, imale su veliki odjek. I upravo, kada se protivio nezavisnosti Kosova, tvrdio je da se "država ne može graditi na mržnji".

- Mržnja prema Srbima je jedino što vodi Albance, među njima čak tek prohodala deca mrze Srbe i kamenuju autobuse - govorio je Handke

On je inače dobitnik skoro svih književnih nagrada, a najprestižniju - Nobelovu - dobio je danas.

Video: Branio je Srbe pred celim svetom, a sad je ovojio Nobelovu nagradu

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    10. oktobar 2019 | 19:39

    Blagosloven nam bio veliki pišče i čoveče!

  • Ljilja

    10. oktobar 2019 | 20:23

    Hvala Bogu da postoje ovako posteni i iskreni prijatelji nase Srbije.

  • M.K.

    10. oktobar 2019 | 19:33

    Bas mi je drago sto je dobio Nobelovu Nagradu, Herr Handke, Respect 🙏💗 Sie sind ein Schriftsteller mit Zivilcourage.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA