Google i Wikipedia nisu u pravu! Zabuna zbog koje svet slavi rođendan Iva Andrića pogrešnog datuma

Dileme o datumu rođenja slavnog pisca krenule su još za njegovog života...

  • 7

Ovih dana obeležava se 127 godina od rođenja Iva Andrića. Kaže se "ovih dana" jer o tome kad je naš Nobelovac rođen postoje dva podatka - jedni kažu 9-og, a drugi 10. oktobra 1892. godine.

Rođenje Iva Andrić bilo je prilično neobično. Njegova majka Katarina je bila u gostima kod rodbine kada je, pre vremena, dobila trudove, pa se i porodila u Docu kod Travnika.

Andrić se rodio u noći između 9. i 10. oktobra, a kako je bila prošla ponoć datum njegovog rođenja je zapravo 10. oktobar 1892. godine!

Zabuna je nastala jer je u crkvenim knjigama i nekim dokumentima iz detinjstva budućeg književnika kao datum njegovog rođenja naveden 9. ali u svim dokumentima za koje je podatke dao sam Nobelovac navodi se 10. Kao dokaz prilogu da je Anrdić zapravo tada rođen ide i podatak da je 10. slavio svoj rođendan čitavog života.  

Ivo Andrić

Foto: Wikipedia/Gajdario

Dileme o datumu rođenja slavnog pisca krenule su još za njegovog života. Skroman, kakav je bio, Andrić nije želeo da tome pridaje naročitu pažnju.

Pa, koga interesuje na koji datum i u koji sat sam ja rođen – odgovorio je na pitanje jednog novinara.

U novije vreme, grešku je proširio Internet. Na celoj prvoj strani Google-a pored imena Iva Andrića naći ćete 9. oktobar kao datum rođenja, a ista situacija je i sa omiljenim izvorom informacija savremenog čoveka – Vikipedijom.

Spomen-muzej i zadužbina Iva Andrića u Beogradu pak, mesto je gde će vam i objasniti grešku. Oni na dan rođenja Nobelovca – 10. OKTOBAR tradicionalno dodeljuju Andrićevu nagradu.

(Istorijskizabavnik.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nody

    11. oktobar 2019 | 00:00

    Ivo Andric jedan od najpoznatijih Bosanskih pisaca,slava mu i HVALA

  • M

    11. oktobar 2019 | 12:08

    Bosanski književni velikani Ivo A.Meša S. ali je jadno i bijedno i žalosno da ih neke države prisvajaju kao svoje, vjerovatno imaju bijednu i zlu istoriju pa im ovi bosanski velikani dižu rejting.

  • Vota

    11. oktobar 2019 | 11:23

    Nody u zemlji cuda cuveni crtac uz koji su nam odrasla deca.Neki izgleda nisu izasli iz te zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA