≫ 

Srpski prevodilac otkrio šta mu je Handke rekao pošto je postao dobitnik Nobelove nagrade

Mnogi su dugo čekali da Peter Handke dobije ovo najveće priznanje za književnost

  • 1

- Osećam i srećno i oduševljeno, ali i iscrpljeno, kao posle teške i dugotrajne bitke, u kojoj je pobedila književnost - rekao je u kratkoj SMS poruci Peter Handke, dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, svom prijatelju i prevodiocu na srpski jezik Žarku Radakoviću.

Ovu poruku jednog od najznačajnijih pisaca nemačkog jezika i savremene svetske književnosti Tanjugu je preneo Radaković u telefonskom razgovoru iz Nemačke.

- Nobelovu nagradu za književnost je više nego zaslužio, sa očitim zakašnjenjem - rekao je Radaković koji je na srpski preveo 25 Handkeovih knjiga i za koga, kako kaže, vesti iz Stokholma deluju nestvarno, kao san.

Ali, dodaje da je nemoguće ne setiti se danas svih neprijatnosti koje je pisac doživljavao u nastojanju mnogih da politički diskurs upletu u umetnost.

- Nikako ne tvrdim da je umetnost svet "ni na nebu ni na zemlji". Ali ni jedan pisac, a pogotovo ne ovaj, nikada ne može, niti sme, da bude samo funkcioner u određenom ideološkom, političkom ili ekonomskom sistemu. Veliki pisac je uvek i otpor opštem, utvrđenom, a pogotovo neproverenom mišljenju - kazao je Radaković i dodao je Handke, nezavisno od svih dosadašnjih uplitanja sa strane u procenjivanja njegovog umetničkog opusa, pa i nezavisno od sopstvenog repertoara u svom književnom poslu, nesumnjivo jedan od najvećih pisaca današnjice.

Direktor i glavni urednik izdavačke kuće Clio Zoran Hamović kaže da mnogim poznavaocima i ljubiteljima književnosti današnje vesti iz Stokholma nisu iznenađenje.

Peter Handke

Foto: Tanjug/AP

- Neočekivano je došlo ono što se već dugo očekivalo. U više navrata čuli su se dobronamerni glasovi i želje poštovalaca Handkeovog dela, govorilo se "E, ove godine nagradu dobija Handke". I evo, moguće je da je stigla na vreme - kazao je Hamović.

On je naglasio da je Handke jedan od retkih autora danas, koji svojom odvažnošću utemeljuje otpor besmislu i banalnosti u koje se utapa svet i kaže da Handke ne razdvaja snagu napisane reči i delatni stav pisca.

- Moguće da u svetu, a i kod nas, postoje i oni koji isprovocirani njegovim društvenim angažmanom, političkim stavovima, njegovom suprotstavljanjem inerciji vladajućih političkih trendova, nisu zadovoljni ovim izobrom. Pitaju se šta je to s Nobelovima komitetom, kad jednog takvog pisca ovenčava lovorom. Prst u oko svetskom salonskom mirovanju? Promena klime i nagoveštaj otopljavanja prema povesno zamrznutim i poniženim krajevima i ljudima..." konstatuje Hamović i dodaje da ga ne bi iznenadilo da veliki majstor svetske pozornice tu nagradu sad "kao zakasnelu" - odbije.

- Ne bi mu bilo prvi put da nagradu ne prima, ukoliko moralno nadilazi ili nije u na istoj frekvenciji sa onima koji žele da mu priznanje dodele. Izazov za Petera Handkea oduvek je bio da pokaže grešku u sistemu, da prikaže ono što je protiv ljudi, a oni to sami nisu u stanju da vide. U tome je moć njegove književne akcije, sila njegove ljudskosti i velika erotika iznenađenja" kaže Hamović.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сале

    10. oktobar 2019 | 21:18

    Бог те благословио добри човече!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA