≫ 

"Uspavana dolina": Ukleto groblje slavnih pisaca na kom vlada večita jesen

Na sam spomen imena obuzima određeni vid jeze; kao da na ovom mestu, u kasnim noćnim satima, igraju utvare, vampiri, veštice…

  • 0
Sleepy Hollow Cemetery Groblje "Uspavana dolina" / Foto: Wikipedia

Poznato je da su mesta večnih počivališta područja mnogih praznoverja, običaja i obreda, ali koji nivo mističnosti predstavljaju groblja nekadašnjih poznatih ljudi? Ona postaju lamenti prošlih vremena, svojevrsni muzeji ukrašeni velelepnim spomenicima – umetničkim delima raznih vajara.

Takvo je, na primer, Novo groblje u Beogradu – pogotovo Aleja velikana i Aleja zaslužnih građana. Dok koračate čitajući imena, godine, stihove… neizostavno se zapitate kakva je bila ta osoba, kako je izgledala uživo, kako se ponašala, kakvu odeću je nosila, kuda se kretala.

Tako tajanstveno je i groblje "Uspavana dolina" (Sleepy Hollow cemetery) u gradu Konkord, američke države Masačusets.

Na sam spomen imena obuzima određeni vid jeze; kao da na ovom mestu, u kasnim noćnim satima, igraju utvare, vampiri, veštice… Međutim, ovo je područje posleživotnog spokoja velikog broja američkih pisaca 19. veka, kao i drugih građana.

Sleepy Hollow Cemetery Grob Lujze Mej Alkot, autorke romana "Male žene" / Foto: Wikipedia

Jedan od razloga zašto ovo groblje obavija veo misterije je zbog toga što se nalazi na šumovitom brdu gde izgleda kao da vlada večita jesen. Ko je gledao horor filmove "Veštica iz Blera" ili "Uspavana dolina" tačno zna o čemu govorimo. Stari nadgrobni spomenici ovde su često zatrpani opalim lišćem, korovom i cvećem, pa se stiče utisak kao da niko godinama ne dolazi na ovo sablasno mesto. Pojedini lokalci tvrde kako nekad vide obličja nekadašnjih uglednika kako oko ponoći šetaju među spomenicima...

Međutim, ovo je vrlo popularna turistička atrakcija. Lokalitet se nalazi u Ulici Bedford, nedaleko od centra Konkorda, i obuhvata predeo od preko dvanaest hektara. 

Sleepy Hollow Cemetery Grob Ovena Džonsa / Foto: Wikipedia

Slavni književnici i transcendentalisti koji su živeli u Konkordu, pretežno su, sa svojim porodicama i supružnicima, sahranjeni na uzvišenju, zapećku koje se zove "Piščev greben" ("Author’s Ridge"). Posetioci često ostavljaju hemijske, pesme i male poruke na njihovim grobovima.

Ovo su pojedini pisci koji večno počivaju na ovom svetom mestu...

Henri Dejvid Toro (1817-1862)

Rođen je i preminuo u Konkordu. Bio je jedan od najpoznatijih američkih pisaca, transcendentalista i filozofa. Upamćen je po delu "Volden", eseju "Građanska neposlušnost" i borbi protiv nepravde.

Henry David Thoreau Henri Dejvid Toro / Foto: Wikipedia

Natanijel Hotorn (1804-1864)

Rođen je u Salemu (takođe "veštičjem" mestu), a preminuo je u Plimutu, u Nju Hempširu. Nazivali su ga "crnim romantičarom". Njegovo najpoznatije delo je "Skerletno slovo", nezaobilazno štivo američkih srednjoškolaca koje se i danas interpretira kroz pozorišne predstave i filmove. Radnja se odvija u 17. veku i govori o ženi koja je, naravno, proglašena za vešticu…

Nathaniel Hawthorne Natanijel Hotorn / Foto: Wikipedia

Lujza Mej Alkot (1832-1888)

Sahranjena je ovde sa celom svojom porodicom. Upamćena je po delima "Male žene" (Little Women) – takođe prikazanog kroz više filmova (u decembru izlazi i verzija sa Emom Votson i Meril Strip); kao i nastavaka "Dobre supruge", "Mali muškarci" i "Džoini dečaci".

Louisa May Alcott Lujza Mej Alkot / Foto: Wikipedia

Ralf Voldo Emerson (1803-1882)

Esejista, pesnik, predavač, individualista, predvodnik pokreta transcendentalista 19. veka. Rođen je u Bostonu, a preminuo je u Konkordu. Bio je mentor i prijatelj Henrija Dejvida Toroa.

Ralph Waldo Emerson Ralf Voldo Emerson / Foto: Wikipedia

Sve kuće ovih pisaca i danas su sačuvane i predstavljaju njihove spomen-domove koji posećuje veliki broj turista.

(Dušan Veselinović / Pop&Kultura / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA