Turobni život Oskara Vajlda: Zbog "najvećeg skandala 19. veka", od divljenja stigao je do samog dna

Zloglasna suđenja i zatočenje zbog homoseksualnosti u potpunosti su potopila njegovu karijeru i društveni status

  • 0
Oskar Vajld Oskar Vajld. Foto: Wikipedia/Napoleon Sarony

Na današnji dan 1854. godine rođen je Oskar Vajld, irski pesnik i dramaturg. Pored književnog stvaralaštva, ovaj viktorijanski "bon vivant" je od ogromne popularnosti i divljenja stigao do samog dna, zbog jednog od "najvećih skandala 19. veka".

Od detinjstva je pokazivao pronicljivu inteligenciju, britak jezik, smisao za stil, predano radeći na samopromociji. Njegovo književno stvaralaštvo uključuje eseje, pesme, drame i jedan roman "Slika Dorijana Greja".

Skromnost nije bila vrlina ovog književnika. Bio je sklon uživanjima u jelu i piću, trošio je novac i išao na zabave. Uživao je veliko poštovanje u društvu. Bio je duhovit, dečačkog duha, satima je mogao da zabavlja publiku, smišljajući priče "u letu". Međutim, u svemu tome je preterivao...

Oskar Vajld Oskar Vajld i lord Alfred Daglas na fotografiji snimljenoj 1893. godine. Foto: Wikipedia

Bio je oženjen Konstancom i imao je dva sina. Sa četrdeset godina je spoznao svoju homoseksualnost, kad je upoznao sedamnaestogodišnjeg zavodnika Robija Rosa, koji mu je do kraja života ostao najverniji prijatelj.

Ipak, najveća Oskarova ljubav je bio lord Alfred Daglas, zvani Bouzi, koji je bio dvostruko mlađi. Međutim, Bouzi je bio i uzrok Vajldove propasti. Bouzijev otac, autoritaran i uticajan, tužio je Vajlda, a sudija mu je zbog "nakaznog ponašanja" izrekao najgoru moguću kaznu - dvogodišnji prinudni rad. Bouzi je Oskara uvukao u krug eskort gospode, a njegov otac ih je kasnije potplatio da svedoče na sudu o Vajldovom ponašanju.

Poslat je u zatvor 25. maja 1895, a pušten 18. maja 1897. godine. Iako je pre toga bio obožavan, ceo London mu je okrenuo leđa. Nazivali su ga "kriminalcem". Njegova porodica se posle suđenja preselila u Švajcarsku i promenila prezime. Bio je fizički i emotivno istrošen.

Tužan i bez novca, ne videvši svoju decu, preminuo je u Parizu. Pretpostavlja se da je uzrok tome bio sifilis koji je izazvao cerebralni meningitis. 

Oskar Vajld Grobnica Oskara Vajlda ispisana porukama današnjih obožavatelja, na pariskom groblju. Foto: Wikipedia/Agateller

Sahranjen je na groblju Per Lašez. Njegova grobnica je gorostasna i prikazuje sfingu jer je Oskar bio fasciniran Egiptom.

Veliki broj obožavalaca svake godine poseti njegov grob, a njegovi potomci su 2011. godine digli zid od stakla oko spomenika kako bi ga sačuvali od "miliona poljubaca".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA