"Danas, sutra neđelja, ženićemo međeda" Unuk Vuka Karadžića obožavao je kada mu deka ovo otpeva

Deda i unuk imali su svoje zajedničke trenutke i bili su vezani

  • 0
Vuk Karadzic, prvi srpski bukvar Foto: Wikipedia/Uroš Knežević , Intermedichbo

Janko, unuk Vuka Karadžića po ćerki Vilhelmini-Mini, bio je pravi mezimac čuvenog reformatora srpskog jezika.

Deda i unuk imali su svoje zajedničke trenutke i bili su vezani. Vuk je imao vremena da se njima bavi više nego svojom decom, i rado bi ga cupkao na kolenu uz pesmicu "Međed bere jagode". Kad dođe do stihova "Danas, sutra neđelja, Ženićemo međeda" i zamahne rukom uz povik "ijuju", Janko bi počeo da grca od smeha.

Nekad bi ga Vuk stavio među kolena i polako mu pomerao glavu s desna nalevo kao žena sito i govorio: "Seje baba brašno, Na đedove gaće, Na babinu opregaču, Na đedove gaće."

Na ovoj fotografiji iz Muzeja Vuka i Dositeja je upravo Janko Vukomanović, inače rad bečkog fotografa Fašinga (Fasching).

Janko je zbog svojih zasluga u borbi protiv turaka od kneza Milana 1877. godine odlikovan kolajnom za hrabrost, petnaest godina pošto je napravljena ova fotografija. Nažalost, već sledeće godine je umro. Janko je preminuo od iste bolesti kao i njegov otac, galopirtajuće tuberkuloze. Jednom od drugova predao je sve svoje stvari, što pokazuje da je bio svestan da umire, ali ipak, po nekima Janko je stradao u dvoboju, igrajući jednu vrstu ruskog ruleta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA