≫ 

Vuk Karadžić se zaljubio u Ružu i zauvek napustio Tršić: Kad je umro, dva momka su došla na sahranu

Kada je saznao da će do kraja života ostati hrom, odlučio je da joj se nikada više ne vrati. Hteo je da ga upamti kao stasitog mladića

  • 9
Vuk Karadžić Foto: Wikipedia, narodnimuzej.rs

Reformator srpskog jezika Vuk Stefanović Karadžić rođen je 6. novembra 1787. godine u Tršiću kod Loznice. Roditelji su mu dali ime Vuk, da zaplaše mračne sile koje su, kako se verovalo, prerano u smrt odvodile novorođenčad, pa i u njihovoj porodici.

Iako je preživeo, Vuk je od ranog detinjstva bio bolešljiv. Za vreme Ustanka sustigla ga je kostobolja. Leva noga mu se u kolenu zgrčila i mogao je da ide samo pomoću drvene štule. O toj nesreći je i sam govorio.

- Ja sa svojom štulom nisam mogao misliti na konja, ni na rat, te sam morao, hteo ne hteo, navikavati koliko sam mogao, na sedenje kod kuće. Da nisam imao štulu, bio bih, možda, poginuo od Turaka, kao mnogi moji vršnjaci. A moja štula me je naterala da tražim mira, da mirno čitam knjige, da mirno zapisujem na hartiji ono što sam čuo i video okom - kazao je on.

Sećajući se svog najranijeg detinjstva provedenog u Tršiću i svojih prvih koraka ka opismenjavanju, sam Vuk kaže:

- Ovdje sam čuvao koze, pa dok one planduju ja pazim da vidim, kakvoga putnika varošanina, ili popa ili kaluđera, i čim spazim koga u pravim čakširama, strčim na put i, pokazavši mu svoj bukvar, upitam da mi pokaže kako se zove ovo ili ono slovo. Nu najčešće sam dobijao odgovor: "Bogme. sinko, ne znam ni ja!" A kad vidim popa ili, kaluđera bio sam siguran da zna; i oni bi mi pokazali, a ja bih posle tuvio i mučio se - pričao je o svojoj borbi za znanjem.

PRVA LJUBAV

Vuk se u ranoj mladosti zaljubio u Ružu, stasitu kćerku svoga komšije Todora. Stalno su bili zajedno i ljubav je bila obostrana. To su svi znali u Tršiću, jer su oboje bili iz uglednih kuća. Taj period Vukovog života prikazan je i u televizijskoj seriji "Vuk Karadžić".

Ana_Kraus_i_Vuk_Stefanovic_Karadzic_(po_portretu_Dimitrija_Tirola), Vuk Stefanović Karadžić Vuk sa svojom suprugom Bečlijkom Anom Kraus Foto: Narodni Muzej

- Ruža Todorova zasigurno je bila prvo Vukovo nadahnuće. Možda i najveća ljubav — njegov neprebol - pripoveda književnik i veliki poznavalac Vukovog života i dela, Ljubomir Ćorilić.

Kako to obično biva u životu, sudbina se poigrala sa njima. Mladi Vuk u Budimpešti je saznao da će do kraja života biti hrom, sa savijenom nogom. To je bio glavni razlog da do starosti više nikada ne dođe u Tršić — nije hteo da ga tako obogaljenog vidi Ruža. U tadašnje vreme ljudi sa telesnim nedostacima bili su nepravedno gurnuti na marginu života. Bili su obeleženi. Vuk je želeo da ga Ruža upamti kao stasitog, hitronogog i sposobnog mladića, a ne sakatog i nesposobnog sa štulom.

Tršić - kuća u kojoj je rođen Vuk Stefanović Karadžić Kuća u kojoj je rođen u Tršiću Foto: Vikipedija / Milance

Ona se kasnije udala za tadašnjeg veoma uglednog trgovca iz Tršića, Milutina Dobrilića, sa kojim je imala dva sina, Todora i Mihaila. Todor je bio visoki državni službenik u knjaževskoj kancelariji u Beogradu, u vreme vladavine Miloša Obrenovića, ali i kasnije kada je na srpski presto došao Karađorđev sin Aleksandar Prvi Karađorđević. Mihailo je bio uspešan trgovac.

DVA VISOKA MLADIĆA KRAJ KOVČEGA

- Kada se ponovo iz Beča, iz progonstva, na srpski presto vratio Miloš Obrenović, odmah je počeo veliku čistku. Razračunao se sa pristalicama dinastije Karađorđević. Bio je nemilosrdan. Svetio se pristalicama Karađorđevića, pa su na udaru bili i Ružini sinovi. Vuk je na jedvite jade uspeo da umoli Miloša da poštedi živote Todoru i Mihailu i da ih prebaci preko Save u Austriju. Tako su Ružini sinovi spasili glave i ostali živi - priča Ćorilić.

Vuk Stefanović Karadžić Vuk Stefanović Karadžić umro je u Beču 1864. godine, Foto: Wikipedia/Anastas Jovanović

Godinama kasnije, na Vukovu sahranu su došla dvojica elegantnih i stasitih muškaraca, obučenih po tadašnjoj poslednjoj evropskoj modi. Na Vukov odar priložili su poveću sumu novca i sve vreme bili su uz Vukov kovčeg.

Retko je ko od prisutnih znao ko su bila ta dvojica mladih ljudi. Kada je Vukova kćerka Milica-Mina pitala jednog od sveštenika koji su vršili opelo ko su ta dvojica, ovaj joj je tiho šapnuo da su to Todor i Mihailo Dobrilić iz Tršića, sinovi Ruže Todorove, prve ljubavi njenog slavnog oca.

I ova priča je samo malo podsećanje na Ružu Todorovu iz Tršića, na prvo nadahnuće slavnog Vuka, uvek skritu i potisnutu iz zvanične istoriografije, ali jedne od najvažnijih ličnosti u Vukovom životu.

Video: Napravio neviđen poklon za venčanje prijatelja, ostali su bez reči

(Telegraf.rs/ISerbia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA