≫ 

"Ćao, ja sam Milica, imala sam dva raka. Oba sam sredila jednim udarcem!": Ovo su priče dece heroja

Novinarka Ana Vušović Marković uradila je 14 intervjua sa malim pobednicima i sažela ih u knjigu

  • 0
Ana Vušović Marković, Sa druge strane stakla

Foto: Promo

"Dobar dan, ja sam Teodora. Imala sam težak oblik leukemije koju sam pobedila. Zato sam ovde i planiram da ostanem."

"Ćao, ja sam Slavoljub. Igrao sam folklor, fudbal, vaterpolo, noge su me preko sveta nosile. Onda me je jedna zabolela. Rekli su da imam rak. Zgazio sam ga kao mrava. Noge su još tu ali ne trče, ne skaču. Srećan sam što ih imam i što idu dalje."

"Ćao, ja sam Milica. Imala sam dva raka. Oba sam sredila jednim udarcem. Sada sam porasla i mnogo crtam. Neke od mojih kreacija i vi ćete nositi jednog dana. Možda ih već nosite a da toga niste svesni."

Ovo su samo neke od bolnih, emotivnih i veoma poučnih ispovesti mladih koji su se kao deca suočili sa najtežom bolešću. Možete ih pročitati u knjizi simboličnog naziva "Sa druge strane stakla: Razgovori sa decom koja su pobedila rak", novinarke Ane Vušović Marković, koja je predstavljena u petak uveče u prepunoj sali knjižare "Delfi", u Studentskom kulturnom centru.

Ana Vušović Marković, Sa druge strane stakla

Junaci knjige danas su živi i zdravi, Foto: Promo

Potresna i poučna knjiga vodi čitaoca kroz 14 intervjua sa mladima, prati njihov put kroz borbu sa nekom vrstom dečjeg raka, njihove strepnje, nadanja, suze, ali i smeh.

Junaci knjige danas su živi i zdravi! Oni su prisustvovali ovoj promociji i obratili se okupljenima. Neki su došli u pratnji roditelja, koji su takođe pričali o svom doživljaju knjige, ali i o odgoju deteta sa rakom. Autorka Vušović Marković, istakla je, da je pisanje ove knjige, kao i životi dece - junaka, promenilo njen život.

- Oni su me ohrabrili da završim knjigu, njihova borba za život, za svaki udah, za svaki naredni dan, vodila me je napred, kad god sam mislila da ću odustati. Bilo je, na momente, potresno slušati iskustva mladih ljudi koji su tako rano prošli surovu borbu za život, a posebno njihove roditelje, koji su za svoju decu "pomerali planine" - rekla je autorka.

Ana Vušović Marković, Sa druge strane stakla

Delfi knjižara je na promociji knjige bila puna zainteresovanih čitalaca, Foto: Promo

Vušović Marković naglašava da knjiga pokazuje da je srećan kraj moguć u realnom životu, ali uz ogromna odricanja i podršku najbliže okoline.

- Podrška porodice i vršnjaka neophodna je za pobedu nad surovim rakom - kazala je autorka.

Ona nedvosmisleno govori da sva deca, koja su pobedila rak, pokazuju da suočavanje sa opakom bolešću može da bude samo epizoda u životu.

Ana Vušović Marković, Sa druge strane stakla

Foto: Promo

- Eto, oni su ovde večeras, sa nama... Svi su tu i osmehuju se i nama i životu, koji ih je sačekao - kazala je Vušović Marković.

Među decom, čije su priče u knjizi, je i Milica (22), sa kojom se autorka upoznala preko Udruženja roditelja i prijatelja dece obolele od raka "Čika Boca".

- Sa zadovoljstvom sam razgovarala sa Anom... Našle smo se jednog dana u Studenjaku gde sada živim i tada sam joj ispričala svoja iskustva trijumfa nad opasnom bolešću. Imala sam samo 11 godina kada mi je dijagnostikovana leukemija. Lečila sam se šest meseci i već 10 godina sam dobro. Sada studiram psihologiju i kažu da sam devojka vesele prirode - rekla je Milica.

Video: Darija ima 6 godina i dva puta je bila jača od raka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA