≫ 

Zapleti ovih romana i priča su nas ostavili bez teksta: Ovo stvarno nismo mogli da predvidimo

Koja je knjiga vas potpuno iznenadila? Javite nam u komentarima

  • 3
Iskupljenje Printskrin: Youtube/Movieclips Classic Trailers

Ništa gore od loše poezije, bljutavog dijaloga i radnje čiji je kraj lako predvideti. Gotovo sve čoveku poznate teme su toliko puta obrađivane da je danas veoma teško naći neku koja će nas naterati da gutamo stranice, u nemogućnosti da pogodimo šta će se sledeće desiti.

Neke knjige su ipak uspele da nas iznenade, i to taman kad smo se ušuškali, verujući da sve već znamo. Ovo je 17 najboljih književnih zapleta:

17. "Moramo da razgovaramo o Kevinu" Lajonel Šrajver

Radnja Šriverovog romana odigrava se nakon masakra u srednjoj školi, a ispričana je iz perspektive majke ubice. Ona pokušava da spozna razloge zašto je njen sin Kevin počinio zločin i o tome, u seriji pisama, priča svom mužu Frenklinu. Ako niste čitali knjigu, niti gledali film, upozoravanom vas na spojler!

Iznenađenje stiže kada shvatimo da su i Frenklin i njihova ćerka Silija zapravo mrtvi. Kevin ih je ubio pre nego što je otputovao u školu. To je bio poslednji čin mržnje koju je osećao prema svojoj majci.

16. "Ogrlica" Gi de Mopasan

Gi de Mopasan poznat je po neočekivanim završecima svojih dela, a kao primer toga gotovo se uvek uzima kratka priča "Ogrlica". Ona govori o siromašnoj Francuskinji madam Matilde, koja opisuje svoje skromno finansijsko stanje kao "udes sudbine". Nakon što njen muž primi pozivnicu za zabavu koju organizuje ministar prosvete, Matilde pozajmljuje predivnu ogrlicu od svoje prijateljice, koju potom gubi.

Aukcija nakita, dijamanti, Britain Jewels Auction "Ogrlica" Gi de Mopasan Foto: Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

Očajni da pronađu zamenu, ona i njen muž prodaju sve što imaju. Deceniju kasnije Matilde sreće svoju prijateljicu i saznaje da je ogrlica koju je pozajmila zapravo bila lažnjak i da je koštala jedva 500 franaka.

15. "Džejn Ejr" Šarlot Bronte

Kada Džejn prihvati posao guvernante u Tornfild Holu, brzo se zaljubljuje u svog strogog i misterioznog poslodavca gospodina Ročestera. Nakon što otkrije svoja osećanja, on je prosi i njih dvoje se upućuju u crkvu. Ročester insistira da sve bude brzo. Međutim u crkvi Džejn biva ponižena kada se sazna da je Ročester zapravo oženjen i da je njegova žena Berta Mejson živa.

via GIPHY

Ročester odvlači Džejn natrag u Tornfild Hol i upoznaje je sa Bertom. Njegova supruga je zapravo luda i godinama zatvorena na tavanu zamka.

Džejn slomljenog srca napušta imanje, u nemogućnosti da pomiri svoje hrišćanske vrednosti sa željom da ostane kraj voljenog, a oženjenog muškarca. Šta se dalje dešava, morate pročitati u knjizi...

14. "Rebeka" Dafne di Morije

U ovom gotskom romanu mlada i naivna devojka postaje druga supruga hladnog aristokrate Maksima de Vintera. Ona dolazi na njegovo imanje gde počinje da se takmiči sa duhom njegove pokojne žene Rebeke. Dva momenta priču odvode u neočekivanom pravcu. Prvo, saznajemo da je Rebeka bila zla i da je Maksim nikada nije voleo, a potom da ju je on ubio.

Duhovi "Rebeka" je gotski roman Foto: Pexels/Pixabay

Rebeka je uz to bila i smrtno bolesna kada joj je Maksim presudio, a ne trudna sa svojim rođakom i ljubavnikom, kako je tvrdila.

13. "Hari Poter i reklivije smrti", Dž. K. Rauling

U sedmom i poslednjem nastavku "Hari Poter" serije čitaoci saznaju da je profesor Snejp, jedan od Harijevih mučitelja i čovek koji je prema dečaku pokazivao samo netrepeljivost i mržnju, zapravo sve vreme čuvao Harija.

via GIPHY

Putem magije Snejp pre smrti otkriva Hariju svoje sećanja. Ispostavlja se da je Snejp voleo Harijevu majku i na Dambldorov zahtev pristao da čuva njeno dete, rizikujući svoj život kao dvostruki agent.

12. "Okretaj zavrnja" Henri Džejms

Neimenovana guvernanta priča o čudnom iskustvu koje je doživela u Blaju, seoskom imanju u Eseksu, gde je vodila računa o dvoje dece, Majlsu i Flori. Tu ona ubrzo susreće duhove pokojne gospođice Džesel i Pitera Kvinta, bivše guvernante i sluge.

Okretaj zavrtnja "Okretaj zavrtnja" i dalje je nerazjašnjena misterija Foto: Kupindo

Niko osim guvernante ne može da vidi duhove... Ili može? Ili duhova uopte nema? Taman kada se očekuje da Majls, kao Flora pre njega, bude oslobođen od uticaja duhova, on umire u rukama guvernatne.

Ovaj kratki roman je objavljen pre više od 100 godina a čitaoci i dalje ne mogu da odgovore na pitanja da li ima duhova, da li je guvernanta luda, da li je ubila Majlsa, ali ni na brojna druga. Ukoliko niste čitali ovo delo, toplo vam ga preporučujemo.

11. "Čuvar moje sestre" Džodi Piko

Ana (13) sudi se sa svojim roditeljima za pravo da svojoj bolesnoj sestri Kejt donira organe. Dok roditelji pokušavaju da Anu okarakterišu kao sebičnu ispostavlja se da je Kejt zapravo ta koja puni Ani glavu ovom idejom. Tragična i okrutna igra sudbine dešava se kada sudija presudi u Aninu korist, ali ubrzo potom ona doživi saobraćajnu nesreću.

Bolesna devojka, bolnički krevet, pacijent, devojka na samrti "Čuvar moje sestre" je priča o Ani Foto: Pixabay

Njen advokat ima pravo da da pristanak da se njeni organi doniraju. Doktor saopštava Aninim roditeljima da je ona moždano mrtva pre nego što ih pita da li njeni organi mogu da se doniraju.

Advokat daje dozvolu i Ana biva isključena sa aparata za održavanje života.

10. "Zatvoreno ostrvo" Denis Lihejn

Godina je 1954. kada detektiv FBI-ja Tedi Danijels i njegov novi partner Čak Ol dolaze na Zatvoreno ostrvo, mesto gde su u bolnici Ešklif smešteni umno poremećeni i nasilni zločinci, kako bi istražili nestanak jednog pacijenta. Višestruki ubica Rejčel Solando je slobodna negde na ovom zabačenom i pustom ostrvu.

via GIPHY

Razorni uragan odseca ostrvo od sveta, a lekare, istražitelje i potresene pacijente-osuđenike smešta u klaustrofobičnu komoru straha i neizvesnosti. Zastrašujući medicinski eksperimenti, radikalne terapije i užasne operacije izlaze na površinu u košmarnom vrtlogu koji se sklapa oko agenata FBI-ja.

Međutim, ispostavlja se da Tedi, čija plemenita borba za pravdu u korumpiranom sistemu vodi čitavu radnju, uopšte nije FBI agent, već čovek po imenu Endru Ledis, najopasniji pacijent na ostrvu, koji je ubio svoju suprugu i udavio njihovo troje dece.

via GIPHY

Njegov partner Čak Ol je zapravo psihijatar koji je lažirao doživaljaje od prethodnih dana kako bi pomogao Endruu da se suoči sa svojom prošlošću.

9. "Šerlok Holms" Ser Artur Konan Dojl

Fanovi najpopularnijeg britanskog detektiva bili su besni kada su pročitali "Njegov poslednji podvig" u kome Šerlok nestaje nakon što se na litici sukobi sa svojim najvećim neprijateljem profesorom Morijartijem. Razjareni čitaoci slali su ljutita pisma magazinu "The Strand" koji je izdavao u nastavcima priču, preteći da će otkazati svoje pretplate.

Serlok Holms i doktor Votson na ilustraciji Sidnija Pedzeta 1892. godine Šerlok Holms i doktor Votson na ilustraciji Sidnija Pedžeta 1892. godine. Foto: Wikimedia Commons/Strand Magazine

Zbog toga je Dojl odlučio da napipe novu priču - "Praznu kuću" u kojoj se otkriva da je Šerlok uspeo da preživi pad.

8. "Bridžit Džons: Luda za njim" Helen Filding

U trećoj knjizi o Bridžit Džons čitaoci junakinju zatiču 14 godina nakon događaja iz drugog romana. Ispostavlja se da je Bridžit sada udovica, jer je Mark Darsi preminuo. Ali mislili smo da će oni živeti srećno i dugovečno? Rešenje su fanovi toliko loše primili da kada je knjiga trebalo da se ekranizuje režiseri su odlučili da izbrišu Darsijevu smrt.

bridzit-dzons-luda-za-njim-korice Fanovima se smrt Marka Darsija uopšte nije dopala Foto: Promo

7. "Iščezla" Džilijan Flin

Kada Ejmi Dan nestane nakon proslave godišnjice braka, njen muž Nik Dan postaje glavni osumnjičeni za njeno ubistvo. Ali u jednom od najneočekivanijih raspleta ispostavlja se da je Ejmi i dalje živa i da je čitava drama zapravo njen način da kazni svog nevernog supruga.

6. "Devojka iz voza" Pola Hokins

U ovom psihološkom triler-romanu troje ljudi je osumnjičeno za nestanak Megan - njen muž Skot, dr Kamal Abdik i Rejčel, razvedena alkoholičarka koja ju je možda ubila u nastupu besa. Naravno, niko od navedenih nije stvarni zločinac. Rejčelin bivši partner Tom je imao aferu sa Megan, koja je bila dadilja njegovog deteta. Pre nego što je ostavio Rejčel koristio je njene nesvestice da je ubedi da misli da je nasilna i agresivna.

Voz devojka "Devojka iz voza" Foto: Pexels/Fabrizio Verrecchia

5. "Džeparoš" Sara Voters

Su Trinder je odrasla kao siroče među sitnim džeparošima i prevarantima u Londonu u 19. veku. Jedan do njih Ričard "Džentlmen" Rivers ubeđuje je da mu pomogne da zavede i nasamari bogatu naslednicu Mod Lili. Pretvarajući se da je njena brižna sluškinja Su ubeđuje Mod da pobegne sa Džentlmenom. Plan je da, kada je oženi, on Mod ubedi da je luda i zatvori je u bolnicu za mentalno obolele, dok ima pravo da raspolaže sa svim njenim novcem.

No Su i Mod se polako zaljubljuju jedna u drugu. Su ipak ubeđuje Mod da se uda za Džentlmena. Sve troje beže, Džentlmen i Mod se venčavaju, no kada stižu pred mentalnu bolnicu Mod se predstavlja kao Su i zapravo služavka biva zatvorena u ludnicu. No tu peripetijama nije kraj. Ispostavlja se da su Su i Mod zapravo bile zamenjene na rođenju.

4. "Borilački klub" Čak Polanik

Neimenovani pripovedač, problematični muškarac koji pati od insomnije, osniva borilački klub u podzemlju sa prodavcem sapuna Tajlerom Dardenom. Nakon čitavog niza peripetija ispostavlja se da je Tajler samo jedan od njegovih identiteta. On boluje od disocijativnog poremećaja ličnosti.

via GIPHY

3. "I ne osta nijedan" Agata Kristi

Kod Agate Kristi ubica nikada nije onaj za kog očekujete da će biti. U jednoj od njih najpoznatijih priča 10 stranaca dobijaju poziv da se okupe na ostrvu koje poseduju gospodin i gospođa Oven. Jedan po jedan gost biva ubijen. Shvataju da će ubica verovatno biti osoba koja ostaje poslednja. To je Vera, koja se na kraju ubija. No, pravi ubica zapravo je sudija Vargrejv koji je lažirao svoju smrt. Odgovor na pitanje zbog čega se sve ovo desilo krije se u knjizi.

Agata Kristi Agata Kristi. Foto: Profimedia/AFP

2. "Pre nego što zaspim" Stiven Votson

Kristin Lukas pati od posebne vrste amnezije. Svakog jutra ona se probudi ne znajući ko je i mora da se ponovo upoznaje sa sobom i sa svojim mužem Benom koji joj pomaže da se seti svog života. Po savetu doktora ona piše dnevnik u koji sambira delove svog sećanja. No pravi zaplet stiže kada se ispostavi da čovek koji tvrdi da je Ben nije njen muž, već ljubavnik koji ju je napao i izazvao joj problem sa sećanjem. Ona se konačno ponovo susreće sa svojim mužem i sinom koji su sve vreme verovali da je mrtva. Ali da li će se sutra setiti svega ovoga?

1. "Iskupljenje" Ijan Makjuan

Brioni Talis je devojčica koja zatiče svoju sestru Sesiliju u ljubavnom zagrljaju sa Robijem, sinom njihovog kućepazitelja. Verujući da je Robi manijak Brioni ga lažno optuži za silovanje nakon što njihova rođaka Lola biva napadnuta. Robi je poslat u zatvor odakle ga ubrzo šalju u vojsku, jer izbija Drugi svetski rat. Nakon toga čitaoci su obavešteni da se on ponovo sjedinio sa Sesilijom usred rata i da par konačno živi zajedno.

Brioni saznaje da se Lola udala za svog pravog silovatelja Maršala, i obećava Robiju i Sesiliji da će učiniti sve da spere ljagu sa Robijevog imena.

U srceparajućoj ispovesti u formi dnevnika, ostarela Brioni obaveštava čitaoca da je priča o ponovnom susretu Sesilije i Robija bila laž. Robi je poginuo u ratu, na plaži Dankrika, a Sesilija je nestala u bombaškom napadu na London. Brioni je napisala ovaj roman u pokušaju da se iskupi što je uništila njihovu šansu da budu srećni.

Koja je knjiga vas potpuno iznenadila? Javite nam u komentarima.

Video: Napravio neviđen poklon za venčanje prijatelja, ostali su bez reči

(Telegraf.rs/Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza Kg

    16. novembar 2019 | 10:27

    Pomenuli ste već zaista dobra dela. Iz Vašeg spiska izvojila bih "Čuvar moje sestre", "I ne osta ni jedan", "Rebeka", dodala bih "Sneg pada na kedrove"- Dejvid Guterson, "Nebo nema miljenika"- Remark, "Gnev andjela"- Šeldon, "Sati"- Majkl Kaningem....

  • Sirogoj

    17. novembar 2019 | 10:53

    Gotovo svi romani Jua Nesbea o inspektoru Hariju Huleu imaju neočekivan rasplet, kao i njegov roman Lovac na glave..

  • Jovica

    16. novembar 2019 | 23:38

    Sto ste spojlovali sve knjige zaboga???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA