≫ 

Handke ide u Stokholm na uručenje Nobelove nagrade, ali ima problem da stigne do tamo

"Mnogi me vole, ili ne vole, ali ne verujem da ih je isto tako mnogo pročitalo moja dela..."

  • 5
Peter Handke Foto: Tanjug/AP

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski pisac Peter Handke, održaće u petak u Švedskoj akademiji u Stokholmu, prema unapred utvrđenom redosledu obraćanja laureata, konferenciju za medije povodom ovog planetarnog događaja, prenose "Novosti".

Njemu će nagrada biti uručena četiri dana kasnije, u utorak 10. decembra, kao i svim dobitnicima, kako nalažu pravila, na dan smrti utemeljivača priznanja Alfreda Nobela.

Handke je za "Novosti" potvrdio da odlazi u Stokholm na najavljeni događaj, a najveći problem će mu biti kako da stigne do glavnog grada Švedske, imajući u vidu da u Francuskoj gde živi, od srede traje veliki štrajk, uključujući železničare i kontrolore letenja.

Peter Handke Foto: Tanjug/AP

Nobelovac je razmatrao razne opcije, a jedna od njih je bila da se, ako ne bude letova iz Pariza, a ni vozova ka okolnim državama, automobilom odveze do Brisela, odakle bi, zatim, put nastavio do Stokholma gde je odlučan da stigne i primi zasluženu nagradu.

- Mnogi me vole, ili ne vole, ali ne verujem da ih je isto tako mnogo pročitalo moja dela - poručio je za "Novosti" veliki prijatelj Srba, povodom polemika oko nagrade za koju je Švedska akademija ovih dana potvrdila da odlazi u prave ruke.

Priče koje nemaju dodirne tačke s Nobelom, a zadiru u njegova lična opredeljenja, naljutile su Handkea koji je prethodnih nedelja kontakte s medijima sveo na minimum. Čude ga učestala pitanja koja se tiču politike a ne umetnosti za koju je nagrađen.

Handke želi da priča samo o literaturi, a privodi kraju besedu koju će održati idućeg utorka i u kojoj će biti reči isključivo o literaturi.

Video: Branio je Srbe pred celim svetom, a sad je osvojio Nobelovu nagradu

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    5. decembar 2019 | 12:26

    Svet i Francuska treba da omoguće Peteru Handkeu da održi besedu o literaturi u Stokholmu. To će biti pobeda kulture stvaralaštva i pismenosti u jednom specifičnom momentu čovečanstva. U Evropi 21. veka koja mora suštinski da se izbori sa frustracijom politike verbalnog delikta, pristrasnosti i dogmi, relikta 20. veka i nekih zaostalih politika koje se mestimično sprovode na teritoriji Starog kontinenta i danas.

  • kiza

    5. decembar 2019 | 16:02

    nismo te citali jer te nismo ni prevodili, tek sad se neko setio handkea.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA