Ko su srpski vojnici umrli u Holandiji 1917-1919: Dopunjena knjiga povodom 100 godina od Versaja

Knjiga predstavljena sa novim likovno-grafičkim rešenjem uz otvaranje istoimene izložbe u Muzeju rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca

  • 0
Izložba, Muzej rudničko-takovskog kraja, Gornji Milanovac

Foto: RINA

U duhu obeležavanja stogodišnjice Versajskog mirovnog sporazuma (1919 - 2019) kojim je i formalno završen Prvi svetski rat, Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca objavio je knjigu "Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917 - 1919", kao drugo, dopunjeno izdanje sa potpuno novim likovno-grafičkim rešenjem. Predstavljeno je svečano juče, u muzejskoj kući ovog mesta, uz otvaranje izložbe „Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917 - 1919”.

U recenziji knjige direktor Narodnog muzeja iz Čačka Delfina Rajić ovako je naslikala ovu malo poznatu povesnicu iz srpske ratne stradanije.

- U periodu 1916 – 1918, od najmanje 165 srpskih vojnika koji su prebegli u centralnu Holandiju, 92 su preminula 1919. godine od posledica španskog gripa, neposredno pred povratak u Srbiju. Tokom 1938. godine, u dogovoru sa Vladom Kraljevine Jugoslavije njihovi posmrtni ostaci preneti su na srpsko groblje u Jindrihovcima u tadašnjoj Čehoslovačkoj Republici (današnja Republika Češka).

Ova knjiga, kao nastavak istraživanja holandsko - srpskog tima istraživača (Fabian Vendrig, Džon M. Stinen i Tatjana Vendrig), potvrdila je svoju nesumnjivu vrednost, jer obrađuje problematiku malo poznatu široj javnosti, posebno mlađim generacijama.

Knjigu "Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917-1919", koja danas započinje život, teško je podvesti pod već viđene obrasce i uzore.

Neobična samim svojim začetkom, temom i sadržajem, ova dragocena građa predočava saznanja do kojih su ovi vrsni istraživači dolazili zahvaljujući svom dugogodišnjem pregalaštvu.

Izložba, Muzej rudničko-takovskog kraja, Gornji Milanovac

Foto: RINA

Materijal za knjigu prikupljan je sa nadgrobnih natpisa, arhivskih dokumenata, dnevnika, pisama, fotografija...

Istraživački uporni i posvećeni, ubedljivo su pokazali da su groblja mesta koja čuvaju priču o čitavoj jednoj epohi, gde se ispoveda i tuguje, a od slučajnog namernika traži trenutak razumevanja kojeg kao da u ovozemaljskom životu nije bilo.

Večna počivališta verno čuvaju i pokojnikove poruke i zaveštanja.

U obilju najraznovrsnije građe, ova tri autora našla su najprikladniji način da sve podatke sistematizuju i stručno obrade.

Ova knjiga o vojničkim spomenicima i grobljima i sama je svojevrstan, trajni spomenik srpskom narodu, pokušaj da se pobedi zaborav, a umrli zadrže u večnom sećanju.

Budući da je upravo muzejima poverena misija zaštite, tumačenja i prezentovanja kulturne baštine specifične za određeni region, Muzej rudničko-takovskog kraja drugim izdanjem ove izuzetne knjige sačuvaće sećanje na deo zajedničke istorije dve zemlje, kao i imena stradalih na tlu daleke Holandije tokom Prvog svetskog rata.

Dopunjeno izdanje, štampano kao dvojezična publikacija (na srpskom i holandskom jeziku) nesumnjivo će imati međunarodni značaj.

(Telegraf.rs/ RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA