≫ 

Upozoravali su na njihovu opasnost: Bajke braće Grim kao koren rasizma u nacističkoj Nemačkoj

"Prinčevi i princeze su tražili sebi jednake rasne partnere..."

  • 1
Braća Grim Braća Grim / Foto: Wikipedia/Phrood

Savremenici su nemačke pisce Jakoba i Vilhelma Grima oduvek stavljali u isti koš. Braća Grim su sve delila. Kao deca su spavali u istom krevetu. Zajedno su studirali pravo i delili su istu sobu. Čitali su iste knjige...

Iako su karakterno bili u potpunosti različiti, živeli su zajedno do kraja života. Iako se Vilhelm oženio i imao četvoro dece, to nije poljuljalo čvrsti bratski odnos. Vilhelm je mnogo voleo muziku i bio je odličan pripovedač, često čitajući deci. Preminuo je na današnji dan 1859. godine.

bajke, bajka, Little Red Riding Hood Crvenkapa / Foto: Wikipedia/Jessie Willcox Smith/

Jakob i Vilhelm su istaživali nemački jezik, folklor i kulturu, ali je nesumnjivo da su braća ostala upamćena zbog svojevrsne zbirke prikupljenih bajki - starih priča koje su sačuvali od zaborava. Kakvo bi nam detinjstvo bilo bez Pepeljuge, Ivice i Marice, Zlatokose, Snežane i sedam patuljaka, Uspavane lepotice, Crvenkape, Čarobne frule...?

Objavljene su 1812. godine pod nazivom "Bajke braće Grim". Prva edicija se sastojala od 86 priča, a do sedmog izdanja 1857. godine ukupno ih je bilo čak 210.

bajke, bajka, Hansel and gretel rackham Ivica i Marica / Foto: Wikipedia/Arthur Rackham.

Međutim, postoji i mračnija strana njihovih priča, a ona se desila mnogo godina nakon života književnih stvaralaca. Naime, u vreme nacističke Nemačke, Adolf Hitler je hvalio dela braće Grim i predstavio ih je kao narodna predanja koja deci govore o "rasnim vrednostima", odnosno kako su "prinčevi i princeze tražili sebi jednake rasne partnere". Akcenat je bio na pričama Pepeljuge, Snežane i Uspavane lepotice u kojim su istaknuti ljudi bele puti. 

bajke, bajka, Schneewittchen; Darstellung von Alexander Zick Snežana i sedam patuljaka / Foto: Wikipedia/Märchen, Grot'scher Verlag

Ovo je bilo toliko izraženo da je Antihitlerovska koalicija, skup mnogih zemalja sveta koji je bio protiv nacističkog režima, upozoravao na opasnost ovih bajki. Nakon Drugog svetskog rata, oni koji su preživeli holokaust kombinovali su ove priče sa svojim memoarima, kao na primer Džejn Jolen u njenom delu "Trnova ružica" (Briar Rose).

Video: Ovako bi izgledao Holokaust da je postojao tada Instagram

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЋупричанинSWE

    17. decembar 2019 | 22:15

    Баш ме брига шта ко каже, мени су њихове приче улепшале детињство.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA