≫ 

Zbog siromaštva je hteo da napusti gimnaziju: Da je to uradio, sad ne bi nosila ime po njemu

I on ne bi izrastao u našeg najznačajnijeg pisca realizma

  • 1
gimnazija bora stankovic Foto: Arhiva

Gimnazija u Vranju bila je poznata kao jedna od najboljih škola u zemlji i zvali su je Akademija – zato što je imala najbolje profesore. Ti profesori su, doduše dolazili u Vranje više po kazni, kao politički progonjenici, ali su zato i većina bili cvet našeg tadašnjeg prosvetnog nastavničkog kadra.

U gimnaziji su predavali Svetislav Simić, Jaša Prodanović, Ljuba Davidović, a kasnije i Radoje Domanović. Kraj dobrih profesora ponikli su dobri učenici. Jedan od njih naročito se isticao, ali je zbog siromaštva (nakon smrti roditelja podizala ga je baka) u nekoliko navrata želeo da napusti školu.

Siromašnog đaka kao svoje dete prihvatio je profesor Milivoje Simić i tako mu omogućio da stekne potrebno obrazovanje. Da je Bora zaista napustio gimnaziju, ona se danas ne bi zvala po njemu.

Borisav Bora Stanković, 1910 Bora Stanković / Foto: Wikipedia/Milan Jovanovic

Na naslovnoj fotografiji vidi se Borisav Bora Stanković, (sedi prvi s leva), kao učenik gimnazije u Vranju.

Bora je posle gimnazije završio i Pravni fakultet, a vremenom je izrastao u najznačajnijeg pisca srpskog realizma. Njegova najznačajnija dela jesu roman "Nečista krv", drame "Koštana" i "Tašana", pripovetka "Uvela ruža", zbirka pripovetki "Božji ljudi"...

U 2020. godini Gimnazija "Bora Stanković" u Vranju proslaviće 140 godina svog postojanja. U to ime priprema se Enciklopedija o znamenitih ličnosti koje su je pohađale - književnika, naučnika, zaslužnih građana iz oblasti umetnosti, kulture, privrede... Fotografije njih tridesetak ličnosti već su postavljene u holu škole. Među njima je osam akademika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    1. januar 2020 | 21:36

    Treba odati pocast takvim profesorima koji je ulozili u te djake sav trud. Lepa prica, ne bismo znali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA