≫ 

Kako je nastao nestašni meda Vini Pu: Milnu je inspiracija bio sin i njegove plišane igračke

Zakoračite u "Šumu od stotinu hektara"...

  • 4
Vini Pu Diznijev crtani film "Vini Pu" / Printskrin: YouTube/Disney

Odmah po objavljivanju, zbirka priča "Vini Pu" stekla je ogromnu popularnost. Svi su znali njenu pozadinu, budući da je pisac u uvodu objasnio odakle je dobio inspiraciju.

Alen Aleksandar Miln, koji se potpisivao kao A. A. Miln, i posle više od šezdeset godina od svoje smrti, važi za jednog od najuspešnijih književnih stvaralaca.

Bio je treće dete petočlane porodice, rođeno 18. januara 1882. u Londonu. Svoju darovitost je počeo da iskazuje već u dečačkim danima, a u toku studija na Kembridžu, odlučio se za pisanje kao životni poziv.

A. A. Milne A. A. Miln / Foto: Wikipedia

Služio je u Prvom svetskom ratu, a kad se vratio u rodni grad, oženio se sa Doroti de Selinkort sa kojom je imao sina - Kristofera Robina, koji je sa svojim plišanim igračkama inspirisao Milna da napiše besmrtnu priču o medvedu Viniju Puu i njegovim prijateljima u "Šumi od stotinu hektara".

Godine 1925. Miln se sa porodicom preselio u kuću u Harfildu, seocetu u istočnom Saseksu. Farma je bila okružena velikim parkom, koji je po svojoj flori i fauni podsećao na šumu. Kristofer Robin se svakodnevno peo po drveću, skačući, trčeći, i svuda noseći svoje plišane igračke - medveda Edvarda i labuda - Pua. Kristofer je Edvarda ubrzo preimenovao u Vini, po mrkom medvedu iz Zoološkog vrta u Londonu.

Dok je posmatrao igru svog sina, A. A. Miln je dobio ideju za zbirku priča za decu. Potpuno omađijan, brzo je napisao knjigu "Vini Pu", koja je objavljena u oktobru 1926. godine, a potom i njen nastavak "Kuća na Puovom ćošku" dve godine kasnije.

Winnie the Pooh knjiga Knjiga "Vini Pu" / Foto: Amazon

Likovi u knjizi su dečak Kristofer Robin i antropomorfne životinje - nestašni, smotani, ali plemeniti medved koji obožava med - Vini Pu, potom tigar Tigr, magare Iar, prase Praslin, majka kengur Kenga i njena beba Ru. Priče prikazuju njihove svakodnevne dogodovštine u "Šumi od stotinu hektara".

Prevod na srpski priredio je fantastični prevodilac Luka Semenović, njegov prevod je prosto knjiga koju biste zauvek voleli da čitate i koja je obeležila detinjstvo mnogih.

Odmah po objavljivanju, knjiga je postala neverovatno uspešna. Svi su znali priču iz realnog života koja stoji iza nje, jer je u uvodu prvog izdanja sve bilo objašnjeno. Ovo je dovelo do velike popularnosti i Milna i njegovog sina, budući da su svi znali njihov lik.

Kristofer Robin je tad i dalje bio dečak, pa mu je ovo u velikoj meri promenilo život. Zbog toga se često prepirao sa ocem. Preživeo je razne i prijatne i neugodne situacije, pa se kasnije u potpunosti povukao iz javnosti.

Vini Pu Diznijev crtani film "Vini Pu" / Printskrin: YouTube/Disney

A. A. Miln je preminuo 1956. u 74. godini.

Prava za "Vinija Pua" su nakon toga prodata kući Dizni, koja je napravila serijal crtanih filmova, dodatno učvrstivši slavu čuvenog žutog medveda i njegove družine. Na primer, samo 2005. godine, Vini Pu je zaradio više od 6 milijardi dolara.

Kristofer Robin je preminuo 1996. godine.

Vini Pu Diznijev crtani film "Vini Pu" / Printskrin: YouTube/Disney

Dva igrana filma - Doviđenja, Kristofere Robine iz 2017. i Kristofer Robin 2018. godine - prikazuju vanvremensku priču o nastanku kultnog mede.

Originalne plišane igračke Kristofera Robina - Pua i njegovih prijatelja - danas su izložene u Javnoj biblioteci u Njujorku.

Vini Pu Originalne igračke - Vini Pu i prijatelji - u Javnoj biblioteci Njujorka / Foto: Wikipedia/Spictacular

I na kraju, jedna slatka pesmica koju Vini Pu voli da peva:

"Što više veje, tidli-pom

To više sneg, tidli-pom,

To više sneg, tidli-pom,

samo sipa.

A moje uši, tidli-pom,

što više mraz, tidli pom,

to više mraz, tidli-pom

Samo štipa"

(D.V/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mea

    18. januar 2020 | 11:20

    Verovatno najlepša dečija knjiga.

  • Citadela

    18. januar 2020 | 19:45

    Prvi i apsolutno savršen prevod knjiga o Vinju Puu uradio je Luka Semenović. Neko je kasnije došao na ideju da taj i takav prevod "sredi" i iskasapio ga. Pesmice su, mislim, ostale jer ih niko nije mogao tako genijalno prevesti. U njegovom prevodu Tiger je Tigr, Ijor je Iar, a Piglet je Praslin, ta imena se neuporedivo bolje uklapaju sa srpskim jezikom, a Semenović je za te prevode mogao da dobije neku nagradu na nivou Nobelove. Kao neko kome je engleski struka, usuđujem se da kažem: ono što je Miln bio među piscima, to je Semenović bio među prevodiocima.

  • febo

    18. januar 2020 | 21:13

    Dok mi je cerka bila mala jedno sto puta sam joj citao knjigu, u pauzama izmedju gledanja filma o njemu.to nam je bio omiljeni crtani junak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA