Bez njega "Gospodar prstenova" možda nikada ne bi bio zapisan: Umro sin Dž. R. R. Tolkina

Pisao je i svoje knjige i zadužio fanove epske fantastike širom sveta nesebičnim doprinosom očevoj zaostavštini

  • 0
Kristofer Tolkin Foto: Printscreen/YouTube/ Men of the West

Gospodar prstenova” i „Hobit” su dve knjige glomazne sage iz pera jednog od omiljenih pisaca u istoriji književnosti. Britanski filolog, leksikograf i pisac Džon Ronald Ruel Tolkin svakako je među najčitanijim imenima bilo kog žanra, a njegovo umeće da dočara složeni svet epske fantastike razlog je zbog koga ima milione fanova širom sveta.

Kada je Tolkin preminuo 1973. godine, njegov rad nastavio je sin Kristofer. Priredio je i izdao „Silmarilion”, kolekciju očevih beleški o nastanku sveta u kome počiva Srednja zemlja, četiri godine nakon njegove smrti, a tri godine kasnije je objavio i „Nezavršene priče”, zbirku priča i eseja koje Tolkin, kao što naslov kaže, nije stigao da završi.

Foto: Printscreen/YouTube/Men of the West

On i njegov brat Majkl su u neku ruku inspirisali svog oca da osmisli svet Srednje zemlje. Dok su bili deca, otac bi im pričao priče o patuljcima, vilenjacima i hobitima koje je ispredao iz sopstvene mašte.

Pošto Tolkin nije imao ništa od svojih priča zapisano, vremenom je počeo da zaboravlja detalje, što je zapazio Kristofer, pa mu je skrenuo pažnju na neke nedoslednosti u priči. Iz tog razloga je Tolkin odlučio da ih zabeleži na papir, a one će se kasnije izroditi u „Gospodara prstenova”, jednu od najprodavanijih knjiga svih vremena sa preko 150 miliona prodatih primeraka.

Kristofer je takođe bio zaslužan za crtanje prvobitnih mapa iz „Gospodara prstenova” (UNILAD).

Rođen je u Lidsu, kao treće dete Dž. R. R. i Edit Tolkin. Učestvovao je u Drugom svetskom ratu, pridruživši se Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu, čuvenom RAF-u. Završio je studije iz engleskog jezika na Triniti koledžu u Oksfordu.

Tokom premijere prvog dela Piter Džeksonove trilogije 2001, Kristofer je preispitivao mogućnost ekranizacije da verodostojno dočara sadržaj knjiga. U jednom novinskom listu je 2012. kritikovao filmski serijal baziran na delima svog oca istakavši da su knjige „iskasapljene” kako bi se napravio akcioni film.

Kristofer je i sam bio pisac, a 2016. mu je uručeno „Bodli Medal” priznanje za izuzetan doprinos književnosti, kulturi, nauci i komunikaciji. Umro je 16. januara 2020. godine u devedeset petoj godini života, a za sobom je ostavio suprugu Bejli i decu Sajmona, Adama i Rejčel.

Bio je čuvar očevog legata i važna ličnost za sve ljubitelje Tolkinovih dela.

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA