≫ 

"Đavo u ljudskom obliku": Amazon kritikovan zbog prodaje nacističkih dečjih knjiga o Jevrejima

Propagandne knjige su bile deo nacionalne socijalističke rasne politike protiv jevrejskog naroda i dostupne su u više jezičkih verzija

  • 3
antisemisticki crtez ilustracija, nacisticke knjige za decu "Otrovna gljiva" / Ilustracija: Philipp Rupprecht

Amazon, kompanija za online poštu, morala je da se objasni jer su na njenom zvaničnom sajtu dostupne antisemitske knjige za decu iz nacističke ere. Propagandne knjige su bile deo nacionalne socijalističke rasne politike protiv jevrejskog naroda i dostupne su u više jezičkih verzija.

U pitanju su štampana dečje knjige "Otrovna gljiva" i "Pudla-mops-jazavičar-pinč" nemačkog pisca Ernsta Hiemera. Ova dela je u toku Trećeg rajha objavio nacistički publicista Julius Strejher, bliski Hitlerov poverilac. Ona preuzimaju uobičajene predrasude i antisemitske zamere zasnovane na nacističkoj rasnoj teoriji. Ovo uključuje prikazivanje Jevreja kao zlostavljača dece i "štrebera zaluđenika" nakon "njihove svetske dominacije".

"Otrovna gljiva" je iz 1938. godine, a tužilaštvo ju je koristilo kao glavni dokaz u suđenjima u Nirnbergu protiv glavnih ratnih zločinaca.

- Knjiga stigmatizira Jevreja kao progonitelja radničke klase, rasističkog, đavola u obliku čoveka, pedera i ubicu - list Daily Mail citira dosijee suđenja u Nirnbergu.

- Kako je gljive često teško razlikovati od dobrih pečuraka, često je veoma teško prepoznati Jevreje kao prevarante i zločince - piše na prvoj stranici knjige.

Praćeno antisemitskim crtežima, trebalo je da poduči decu i adolescente u Trećem rajhu, između ostalog, da Jevreji zlostavljaju dečake i devojčice, da jevrejsko pismo "sjaji" nad svim zločinima, ali i da ih informiše o fizičkim karakteristikama Jevreja.

"Pudla-mops-jazavičar-pinč" prvi put je objavljena 1940. godine i takođe podržava progon i istrebljenje Jevreja. Prema opisu robe iz Amazon-ovog kataloga, knjiga sadrži brojne priče o opasnim ili bezopasnim životinjama, poput hijena, skakavaca ili pantljičara, od kojih se svaka na ovaj ili onaj način upoređuje sa Jevrejima.

 

Dve jedinice za štampanje dostupne su na Amazon-u u engleskom, nemačkom, francuskom i španskom izdanju po deset američkih dolara.

Odobrenje knjiga za slobodnu prodaju pokrenulo je burnu raspravu na društvenim mrežama. Bilo je oštrih kritika na račun šefa Amazon-a, Džefa Bezosa, a od kompanije je zatraženo da "okonča gadosti". Kritičari su takođe upozorili da ciljna grupa knjiga nisu kolekcionari umetnosti, već deca.

Međutim, protivnici su branili troškove kao vredne i vrlo uzorne dokaze za nacionalsocijalističku omladinsku propagandu i indoktrinaciju dece u nacističkoj Nemačkoj. Prema njihovom mišljenju, knjige su čak preporučljive kao sredstvo u borbi protiv antisemitske ideologije i propagande.

(Telegraf.rs/Deutsch.rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA