≫ 

Ne biste ih očekivali u grandioznoj biblioteci: Slepi miševi u Portugalu čuvaju retke i stare knjige

Od njihovih fekalija bibliotekari moraju da svake večeri štite nameštaj iz 18. veka

  • 3
biblioteka koimbra Foto: Wikipedia/Trishhhh

Univerzitet u portugalskom gradu Koimbri, drugom po starosti u Evropi, ima zaista impresivnu biblioteku u kojoj se čuva oko 250.000 knjiga iz oblasti filozofije, prava i teologije iz perioda od 12. do 19. veka.

Ako kojim slučajem u toku noći ostanete u ovoj biblioteci možete pomisliti da osoblje ove ustanove ima problem sa slepim miševima. Istina je da se tokom dana ovi leteći sisari kriju na policama knjiga, dok tokom noći izlaze iz svojih književnih skloništa i slobodno lete kroz ogromne prostorije.

Oni, ipak, ne predstavljaju problem za biblioteku. Naprotiv. Njihovo postojanje je ključno za očuvanje drevnih rukopisa.

Slepi miševi koji žive u biblioteci ne oštećuju knjige, a pošto su noćne životinje i ne uznemiravaju posetioce biblioteke. Mnogo veća opasnost po knjige su insekti. Mnogi insekti imaju nezgodan običaj da grickaju papir što bi moglo biti kobno za mnoge retke i stare rukopise i knjige. Ovde se, kao zaštitnici knjiga, pojavljuju slepi miševi koji se hrane ovim insektima.

Ova biblioteka je jedna od najlepših na svetu. Izgrađena je pre 1725. godine. Ne zna se tačno kada su se slepi miševi naselili u njoj, ali bibliotekari kažu kako su leteli okolo i tokom 19. veka.

Pored sve koristi postoji i jedna opasnost od slepih miševa. U pitanju su njihove fekalije. Zato bibliotekari svake večeri štite nameštaj iz 18. veka prekrivajući ga zaštitnim prekrivačima, a ujutru očiste ono što su slepi miševi, ti čuvari vrednih knjiga, ostavili iza sebe tokom noći.

Video: Zbog ovog prelepog bibliotekara žene su počele ozbiljno da čitaju

(Telegraf.rs/Bookvar)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    5. februar 2020 | 09:56

    Tu je sniman Hari Poter...

  • nikolas

    5. februar 2020 | 08:10

    A KAD POSETITE PORTO POSETITE NAJLEPSU KNJIZARU NA SVETU ALI MORACETE IMATI STRPLJENJA DA UDJETE JER JE GUZVA VELIKA!!

  • Kiki

    6. februar 2020 | 00:16

    Posetite istu takvu biblioteku u Pragu,zove se STRAHOV KNIHOVNA,predivna je,sa mapama i ogromnim starim globusima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA