≫ 

Sklonili "Toma Sojera" i "Hakleberija Fina" iz biblioteke, ali ovaj Tvenov odgovor nisu očekivali

Tven je na ovu cenzuru dao fantastično sarkastičan odgovor

  • 0
Mark Tven, Pisci, Romani, Svetska književnost, Američka književnost Mark Tven na verandi svoje kuće u Nju Hempširu 1905. godine / Foto: Wikimedia Commons/Public domain/nytstore.com/Mr. Gustafson

Godine 1905. Gradska biblioteka u Bruklinu je sklonila "Avanture Haklberi Fina" i " Avanture Toma Sojera" sa polica jer, kako je jedan bibliotekar objasnio piscu romana Marku Tvenu, “Hak je lažljivi dečak koji je rekao “znoj” kada je trebalo da kaže “perspiracija”.

Tven je na ovu cenzuru dao fantastično sarkastičan odgovor.

- Dragi gospodine, Veoma me muči to što ste rekli. Napisao sam "Toma Sojera" i "Haklberi Fina" isključivo za odrasle i uvek me zabrine kada saznam da je devojčicama i dečacima bio dozvoljen pristup tim knjigama.

- Um koji se zaprlja u mladosti, nikada više ne može biti opran; znam to po sopstvenom iskustvu i do dana današnjeg gajim neublaživu gorčinu prema nevernim čuvarima mog mladog života, jer su mi ne samo dozvoljavali, nego me i primoravali da pročitam Bibliju pre nego što sam napunio 15 godina. Niko to ne može da uradi i da ikad više udahne čisti, prijatni vazduh s ove strane groba. Pitajte tu mladu damu – i ona će vam reći to.

Najiskrenije bih želeo da mogu da kažem jednu neku nežnu reč u odbranu Hakovog karaktera, pošto to želite, ali po mom mišljenju on nije ništa bolji od Solomona, Davida, Satane i ostatka svetog bratstva.

Ako postoji Biblija na dečjem odeljenju, hoćete li molim vas pomoći toj mladoj ženi da skloni Haka i Toma od te sumnjive družine? - napisao je Mark Tven.

"Tom Sojer" i "Hakleberi Fin" su i danas jedne od omiljenih knjiga za decu.

Video: Njemu je bila važna jedna titula: kralj Regea! Danas je rođen Bob Marli

(Telegraf.rs/Mental Floss)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA