≫ 

Najlepši citati o vinu: "Čovek treba da uvek bude pijan - od vina, poezije ili vrline, izbor je vaš"

Danas slavimo svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara

  • 0
Šekspir, vino Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Vino je još pre oko 7.000 godina našlo put do ljudskih čaša i srca, te ne čudi što su mnogi veliki pisci i filozofi voleli da pišu o njemu, a nekada ga koriste i kao stvaralačko gorivo.

Na ovaj dan, kada se u Srbiji proslavlja Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara, dobro je podsetiti se na neke od najlepših citata koji su ikada rečeni o vinu.

- Čovek uvek treba da bude pijan. Važno je. Ali od čega? Vina, od poezije, od vrlina, izbor je vaš. Ali, važno je biti pijan - Šarl Bodler, francuski pesnik

- Vino može zagrejati dušu, ako se drži mere - Johan Volfgang Gete, nemački pisac, filozof, političar i naučnik.

- Prihvatite šta vaš život ima da vam ponudi i pokušajte da pijete iz svake čaše. Sva vina treba probati. Nekada je potreban samo gutljaj iz drugih boca - Paulo Koeljo, brazilski pisac.

- Kojima se žuri, ti neka piju mlada vina; meni neka natoče staroga vina, koje je spremljeno pod drevnim konzulima - Ovidije, rimski pesnik.

- Pivo se pravi za čoveka, vina za gospodu  - Martin Luter, profesor filosofije, osnivač protestantske crkve u Nemačkoj.

Umetnička dela insipirisana kafanom Pivo se pravi za čoveka, vina za gospodu  Autor: David Tenijer Mlađi

-  Starost je dobra samo u četiri slučaja; staro drvo najbolje gori, staro vino je najbolje za piće, starim prijatelji se najviše veruje, a stari pisci se najbolje čitaju - Frensis Bejkon, engleski filozof, državnik i esejista.

- Moje knjige su kao voda, a one od velikih pisaca kao vino. Srećom, svi piju vodu - Mark Tven, američki književnik.

- Dajte mi knjige, francusko vino, voće, lepo vreme i malo muzike koju napolju svira neko koga ne znam - Džon Kits, engleski pesnik romantizma.

- Ne zaljubljujte se, molim vas, u mene. Lažljivija sam od zakletve u vinu - Vilijam Šekspir, engleski dramaturg u "Kako vam drago".

- Čuj me, Eumeju, sada, i ostali, čujte me, druzi: Želju ću reći jednu i kazaću nešto, jer vino mene budalasto sili, a ono i umna veoma zapevat goni i slatko nasmijat' se, pa i zaigrat'... Gde koju izmami riječ, koju je prećutati bolje  - Homer, antički grčki pesnik, "Odiseja".

via GIPHY

- Vino je najcivilizovanija stvar na svetu  - Ernest Hemingvej, američki pisac.

- Vino ulazi u mozak, učini ga grešnim, brzim i stvaralačkim, punim vatrenih i lepih slika - Vilijam Šekspir.

- Duša bez vina kratkog je daha - Heraklit, antički filosof.

- Vino pretvara mudraca u glupana, a glupana u mudraca - Karlos Lusi Safon, španski pisac.

- Ne poznavati ukus vina, isto je što i ne videti boje. Život treba videti i s te strane. Inače, ostajete polučovek kojega samo govor izdvaja od niza vrsta sisara - Tin Ujević, jugoslovenski pesnik.

Video: Hipsterski biznis: Uzgoj grožđa i proizvodnja kraft vina u srcu Londona

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA