≫ 

Ovaj izdavač štampa knjige samo kad je pun mesec. Što ne proda, odmah spali

Čudni poslovni model pokrenuli su pisac Dagur Hjartarson i umetnik Ragnar Helgi Olafson. Tvrde da iza njega ne stoje paganski rituali

  • 0
Mesec je pridev snežni dobio po mesecu februar, za koji se očekuje da je mesec sa najviše snežnih padavina u godini. Pun mesec ili Supermesec, pojavio se na nebu ovog vikenda, sa najvećom vidljivošću 9. februara u ranim jutarnjim satima. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Tunglið na islandskom jeziku znači pun mesec, ali je i naziv izdavačke kuće koja knjige štampa samo tokom punog meseca i to uvek 69 primeraka. Iako knjige nisu skupe, nikome nije dozvoljeno da ih naruči ili kupi pre nego što se na nebu pojavi pun mesec. U trenutku kada pun mesec počinje da nestaje neprodati primerci se spaljuju.

Pun mesec je stadijum u lunarnoj fazi koji se javlja jednom mesečno. Što znači da se ova neobična izdavačka kuća jednom mesečno štampa i prodaje svoja izdanja.

Ovaj čudnovati poslovni model pokrenuli su pisac Dagur Hjartarson i umetnik Ragnar Helgi Olafson. Oni ovaj način poslovanja ne vide kao nešto što bi trebalo ojačati lokalnu izdavačku delatnost već sprečavanje da knjige ostanu u izdavačkoj sferi duže nego što je to neophodno. Ako ljudi ne kupe knjige odmah nakon što stignu u knjižare, one će biti spaljene, prenosi Bookvar.

Jedina stvar koju njih dvojica uzimaju za ozbiljno jeste umetnički karakter njihovog čina. Kada su tokom boravka u Bazelu u Švajcarskoj izveli ovaj svoj performans imali su grdne muke da ubede lokalne meštane da je u pitanju „poetski, a ne politički čin“ iza kojeg ne stoje paganski rituali.

Kažu da knjige spaljuju sa puno pažnje koristeći najkvalitetniji francuski konjak kako bi pojačali vatru. Tvrde da spaljivanje knjiga nema veze sa istorijom, politikom ili cenzurom, već samo sa izdavačkom delatnošću. Ovaj proces im daje određenu dozu slobode koju ne bi imali da se bave konvencionalnim izdavanjem.

- Energija potreban za izdavanje je koncentrisana i pojačana. Dosta čekanja, dilema, brige, promocija, stresa i reklamiranja je jednostavno eliminisano. Pokušavamo da ostanem verni određenoj logici. Ali to je logika poezije, a ne proze - objašnjavaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA