Amazon zabranio prodaju Hitlerove knjige "Majn kampf", a trgovci se pozivaju na slobodu govora

Prodavci knjiga su obavešteni da neće više moći da prodaju ni druge knjige sa nacističkom tematikom, među kojima su i deo Hitlerove autobiografije i dečje knjige u kojima se šire antisemitske ideje...

  • 1
Adolf Hitler Korice knjige "Majn kampf", izdanje 1926-1928. Foto: Wikimedia/Unknown author

Kompanija Amazon zabranila je prodaju izdanja knjige Adolfa Hitlera "Majn kampf" (Moja borba) i drugih propagandnih nacističkih knjiga, a nakon decenije kampanje udruženja Holokausta.

Brojna akademska izdanja na stranim jezicima knjige "Majn kampf" trenutno su dostupna na Amazon-ovoj knjižari u Velikoj Britaniji, uključujući i obeleženu knjigu na nemačkom jeziku, objavljenu 2016. godine, prenosi "Gardijan".

Prethodnih dana prodavci knjiga su obavešteni da neće više moći da prodaju ni druge knjige sa nacističkom tematikom, među kojima su i deo Hitlerove autobiografije i dečije knjige u kojima se šire antisemitske ideje.

U mejlu, u koji je "Gardijan" imao uvid, pojedincima koji prodaju polovne kopije "Majn kampfa" preko Amazon-ovog servisa rečeno je da kompanija ne može više da ima u ponudi te knjige, jer se to krši sa kodeksom ponašanja na internetu.

Kako se navodi, ta zabrana uticaće na proizvodnju izdavačkih kuća u Londonu, pre svega Rendom Hausa i Džaika iz Indije.

Vodeća udruženja za informisanje o Holokaustu i Jevrejske grupe zalagale su se od kraja 90-ih godina da zaustave prodaju kopija "Majn kampfa" preko Amazon-a, međutim trgovci su se pozivali na pravo slobode govora i potrebu da studenti shvate razmišljanje Hitlera.

Adolf Hitler Adolf Hitler / Foto: Wikimedia/Unknown author

Većina izdanja publikacija sa nacističkom materijom dostupna su na internetu, gde mogu besplatno da se skinu.

Među knjigama čija je zabrana uvedena nalazi se i knjiga namenjena deci "Otrovne pečurke" Julijusa Štrajhera.

Kompanija Amazon do sada je već zabranila prodaju raznihh desničarskih knjiga.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA