Napravite svoj idealni kutak: 6 saveta kako da čitanje bude zabavno, a ne frustrirajuće

Tepisi, lampe, veliki i mekani jastuci, posteri... Podesite svoje raspoloženje na opciju "zabava". Zatim donesite svoje knjige...

  • 1
Čitanje Foto: Pixabay

Pojedinima, kako deci tako i odraslima, čitanje može biti teško i nimalo zabavno. Ljubav prema knjigama treba podsticati u detinjstvu, pa je zato obaveza roditelja da svoju decu "potkupe". Oni su ti koji svojim mališanima mogu učiniti da čitanje bude zabavno, prenosi Laguna.

Predstavljamo vam 6 pravila uz koja knjige deci, a i odraslima, mogu postati zanimljive:

Čitajte "pravu" knjigu

Decu ništa više neće obeshrabriti nego da čitaju Dostojevskog, a oni bi pre čitali Rika Riordana ili serijal o Tomu Gejtsu. Važno je da vaše dete čita knjige koje su prikladne za njegov uzrast, a ne knjige koje su previše zahtevne. Izazovi se u ovom slučaju izjednačavaju sa obeshrabrivanjem.

čitanje Foto: Pexels.com

Neka vaše dete izabere knjige koje će čitati

Mališani vole da imaju svoje mišljenje kada je njihov život u pitanju. Važno je da oni sami izaberu gomilu knjiga koja im izgleda dovoljno interesantno (ovaj predlog će vas mnogo manje koštati ukoliko posetite biblioteku, čak i u slučaju da morate da plaćate kazne za prekoračenje predviđenog roka za vraćanje knjiga).

Istražujte van (tradicionalnih) čitalačkih okvira

Da li znate da se pod čitanjem podrazumeva i slušanje audio knjige? Evo razloga zašto se i to računa: slušanjem audio knjiga vaše dete može naučiti više reči (širenje vokabulara), a ovo podstiče i njihovo interesovanje o uređajima za čitanje. I ono što je najbolje, audio knjige pomažu deci da u samoj priči pronađu magiju reči. Ovo je ključni razlog zbog koga će zavoleti čitanje, a često je baš to ono što im nedostaje, jer su peopterećeni dok sami čitaju. Isto važi i za odrasle.

Imajući u vidu to da smo svi danas okruženi tehnologijom, čitanje pomoću Ajpeda ili Kindla može biti i te kako privlačna ideja.

Čitanje Foto: Pixabay

Napravite zabavni kutak za čitanje

Zajedno sa vašim detetom napravite kul kutak za čitanje u kome će, i ono i vi, želeti da provodi svoje vreme. Tepisi, lampe, veliki i mekani jastuci, posteri... Podesite svoje raspoloženje na opciju "zabava". Zatim donesite knjige i, eto, zajedno ste napravili savršeni kutak za čitanje.

Dozvoljeno je da budete pomalo luckasti i nestašni

Isprobajte ove ideje za kršenje pravila:

Dopustite svom malom frustriranom čitaocu da ostane budan do kasno sa svojom novom lampom za čitanje i dobrom knjigom.

Kada je vreme za čitanje, za promenu, čitajte vi svom detetu umesto ono vama. Ako želite, možete oponašati luckasti ili otmeni glas likova iz knjige.

Čitanje Foto: Pixabay

Neka vaše dete ima slobodu da se kreće dok čita. Ako želi, neka skače na trampolini, može sedeti na lopti za vežbanje, a čak može vrteti i hulahop dok čita.

Obratite pažnju na stvari koje vašem detetu predstavljaju problem

Ukoliko primetite da je vašem mališanu potrebna pomoć prilikom čitanja, omogućite mu je. Testiranja, podučavanja, bilo šta. Nemojte čekati. Ti problemi neće nestati sami od sebe. Poricanje problema jednostavno ne funkcioniše. Taj problem će samo rasti.

Vi ste ti koji sve držite pod kontrolom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Džontra

    1. april 2020 | 20:35

    Smatram Da je slušanje audio knjiga lenje rešenje I da svakako ne može da bude zamena Za sopstveno čitanje knjige,ali svako ima svoj izbor,pa ko voli nek izvoli...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA