≫ 

Platon, jedan od najvažnijih filozofa, krio je svoje pravo ime: Sudbini je bio zahvalan za 3 stvari

Ime Platon mu je, navodno, dodeljeno u gimnaziji

  • 0
Platon Platon / Autor: Rafaelo

Platon je bio jedan od najvećih mislilaca ikad. Živeo je tokom klasičnog perioda antičke Grške i bio osnivač platonske škole, kao i Akademije - prve ustanove u kojoj se moglo steći visoko obrazovanje u Zapadnom svetu.

Platon, ipak, nije bilo njegovo pravo ime, iako se u zrelim godinama jedino na taj način predstavljao i potpisivao. Njegovo pravo ime bilo je Aristokle, po tadašnjoj tradiciji da dečaci dobijaju imena po svojim dedama.

Platon Zbog krupne građe dobio je nadimak Platon, Autor: Silanion / Foto: Marie-Lan Nguyen

Bio je sin stare, ugledne aristokratske porodice, zahvaljujući čemu je stekao odlično obrazovanje. Bio je naučnik, matematičar, filozof, a pokušao je da bude i umetnik - kao mlad je stvarao tragedije i lirske pesme, mada je je kasnije osudio umetnost.

Ime Platon mu je, sudeći po biografu Diogenu Laertiju (koji je ipak živeo mnogo vekova nakon njega), dodeljeno u gimnaziji. To je zapravo bio nadimak koji je sugerisao na njegovu robusnu građu i visoko, široko čelo. Mladiću se to izgleda više dopalo, te se u svim poznatim izvorima predstavljao samo njime. Platus na starogrčkom jeziku znači "širok".

Kada mu je bilo 20. godina, prvi put je čuo Sokrata. To je bio preokret u njegovom životu. Kao milost sudbine će do kraja života slaviti to što se rodio kao čovek, a ne kao životinja, kao Helen, a ne kao varvarin i kao Sokratov učenik.

Platon Platonova Akademija / Autor: Carl Johan Wahlbom

Zahvaljujući Platonu sačuvane su nam Sokratove ideje, jer sam Sokrat, verujući u moć žive reči, nikada ništa nije zapisao. Od Platona je, sa druge strane, sačuvano 36 spisa i 13 pisama. Najvažniji su, svakako, "Gozba", "Fedar", "Odbrana Sokratova" i "Država". Jedino njegovo delo u kome glavni lik nije bio Sokrat jesu "Zakoni".

Video: Biblioteka Strahov u Pragu, jedna od najlepših na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA