≫ 

Noam Čomski upozorio: "Ovo je ključni trenutak u ljudskoj istoriji"

"Ovo je vreme da spoznamo duboke mane sveta, disfunkcionalne karakteristike čitavog sistema, koji mora da se promeni"

  • 3
Noam Chomsky, Noam Čomski Noam Čomski / Foto: Profimedia/Heuler Andrey/AFP

Noam Čomski, čuveni lingvista, filozof, i jedan od najvećih mislilaca današnjice je kazao da je koronavirus “veoma ozbiljan”, ali da “moramo da imamo na umu da nam se približavaju još dve veće pretnje”.

- Jedna je ona od nuklearnog rata, a druga globalno zagrevanje. Koronavirus je užasan i može da ima zastrašujuće posledice, ali biće oporavka. A posle ove dve pretnje oporavka nema - kazao je Čomski u razgovoru sa Srećkom Horvatom iz DiEM.

Čomski veruje da izvor krize leži u krahu tržišta i neoliberalnoj politici koja je pojačala duboke socio-ekonomske probleme, prenosi Sputnjik.

- Znalo se već duže vreme da ovakva pandemija može da se desi, i znalo se da će to biti pandemija koronavirusa, modifikacija onoga što smo videli sa SARS-om. Mogli su da rade na vakcinama, da razvijaju zaštitu od potencijalne pandemije, i sa manjim modifikacijama već danas bismo imali vakcinu. Ali mnogo je veći profit u pravljenju nove kreme za telo nego u pronalaženju vakcine. Neoliberalna kuga je sve blokirala - kaže Čomski.

Čomski podseća da su svi znaci upozorenja bili tu.

- Nismo obraćali pažnju na informacije. Kina je 31. decembra obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju. Kineski naučnici ubrzo su izolovali virus. Zemlje u tom delu planete su počele nešto da rade. U Evropi se to dogodilo makar donekle. Nemačka ima pouzdani bolnički sistem i mogla je da uradi nešto za sebe. Neke druge zemlje su ignorisale upozorenja, pre svih Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

Njujork, bolnica Menhetn, Maunt sinaj Svet je mogao biti spremniji / Foto: Tanjug/AP

Čomski smatra ima prostora za optimizam.

- Postoji mogućnost da će se ljudi organizovati, da će raditi na boljem svetu, ali i taj svet će se suočiti sa velikim problemima. Ovo je ključni trenutak u ljudskoj istoriji, jer je vreme da spoznamo duboke mane sveta, disfunkcionalne karakteristike čitavog sistema, koji mora da se promeni. Ovo je znak upozorenja i lekcija koju moramo da naučimo.

Video: Potresni snimak iz bolnice u Španiji: Oboleli nepokretno leže, doktori ne znaju gde će pre

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    6. april 2020 | 10:05

    Komunizam. Kod Kima nema obolelih.

  • Brana

    6. april 2020 | 10:23

    Jes bre!Nikada u istoriji sveta nije za 3 meseca umrlo 60.000 ljudi!Nestade svet očas posla!Ajde malo više rada a malo manje drame i filozofije pa da se razilazimo! Ucrvljah se kod kuće,treba nešto i da se radi a ne samo da se kuka i strahuje...

  • Dede moga

    6. april 2020 | 09:50

    Ajde deda pali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA