Kad se Volt Dizni smejao Jugoslovenima: Predratne novine cenzurisale Mikija Mausa

Danas je Dan novinara, a novinar biti nije lako

  • 2
Miki Maus Foto: stripblog.in.rs
Miki Maus Foto: stripblog.in.rs

Godine 1937, od 30. septembra počeo je da se objavljuje strip "Miki i njegov dvojnik" u Politici. Strip je trebalo da se objavljuje sve do februara naredne godine, ali ga u poslednjem mesecu 1937. godine ipak nije bilo. Državnom cenzoru se radnja stripa učinila previše slična dešavanjima na jugoslovenskom dvoru. Miki i njegov dvojnik su mu, zapravo, bili prikaz princa Pavla Karađorđevića i kralja Petra II.

"Miki Maus je dospeo pod udar ovdašnje cenzure. Strip koji je svakodnevno objavljivan u Politici sada je zabranjen. U njemu je ispričana priča o tome kako je strica izvesnog prestolonaslednika zabrinula popularnost njegovog dvojnika, Mikija, koji je zamenjivao odsutnog prestolonaslednika. Strip je, shvativši da Mikijeva popularnost neprekidno raste, odlučio da tome stane na put.", izvod je iz teksta Njujork Tajmsa "Jugoslovenski cenzori zabranili Miki Mausa" od decembra 1937. godine.

Nedugo nakon ovog članka, beogradska policija je posetila Hjuberta Harisona, dopisnika Njujork Tajmsa i Rojtersa, koji je pisao izveštaje o cenzuri Miki Mausa u Jugoslaviji i obavestila ga da će mu dozvola boravka biti poništena i da će biti prinuđen da ode iz zemlje, ako to sam ne učini, piše Strip Blog.

Međutim, prema pisanju Njujork Tajmsa iz tog doba, jedan londonski list koji nije imao nikakve veze sa Harisonom, doveo je u vezu radnju stripa sa dešavanjima na jugoslovenskom dvoru, a s obzirom na to da je Harison, koji je već jedanaest godina boravio kao dopisnik u Beogradu, o ovom slučaju prvi pisao, ondašnja policija ga je povezala i sa ovom pretpostavkom napisanom u spomenutom listu.

Prema navodima Njujork Tajmsa, 8. decembra Harison je otišao iz Jugoslavije.

Mnogo je različitih pretpostavki tih godina pisano po novinama o ovom slučaju, ali činjenica da je Miki Maus pao pod uticaj cenzora je neizbežna.

Zanimljivo je naglasiti da je lično Volt Dizni, saznavši za ovaj događaj Politici poslao pismo izvinjenja, u blago ironičnom tonu, u kojem navodi kako mu je žao što je njegov strip napravio neprilike tom listu.

Inače važno je napomenuti da je strip "Miki i njegov dvojnik" uradio umetnik Flojd Gotfredson.

Strip je i kasnije objavljivan i 1953. godine, ali je takođe bio revidiran od strane, tada cenzora komunističke vlasti.

Godine 1992. strip je objavljen u posebnom izdanju Mikijevog zabavnika, a to izdanje je bilo izvor ovom tekstu, jer sadrži sve relevantne tekstove iz novina u kojima je pisano o ovom slučaju iz 1937. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    3. maj 2020 | 22:23

    У корену свих дешавања од 1. рата је англосексонска завист према Србији - никако да се уклопи у њихове планове - зато и ћутање о Павелићу, подршка Јозефу Броцу, измишљање "геноцида у Сребреници"...

  • Petar

    3. maj 2020 | 16:39

    Sećam se tog izdanja iz devedesetih, vraća u detinjstvo ova priča

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA