≫ 

Sedam životnih lekcija iz Tolstojeve „Ane Karenjine“

Zamislite šta bi se desilo da Ana i Karenjin nisu živeli u vreme kada je razvod predstavljao užasan društveni skandal...

  • 0
Ana Karenjina

"Portret mlade dame" (navodno Ane Karenjine), Aleksej Mikailovič Kolesov (1885), Nacionalni muzej Varšava / Foto: Wikipedia

Dela slavnog ruskog pisca Lava Tolstoja obiluju poukama koje mogu biti od koristi i savremenom čitaocu. Podsećamo vas na neke od životnih lekcija koje se mogu pročitati na stranicama njegovog klasika Ana Karenjina, piše Huff Post.

Nije zlato sve što sija

 

Suočena sa izborom između dvojice udvarača, osamnaestogodišnja Kiti smatra da bi šansu trebalo da pruži zgodnijem i šarmantnijem Vronskom. Iako je otvoreno flertovao sa Kiti, Vronski se iznenada zaljubljuje u Anu, ali na kraju slama srca obema ženama. Sa druge strane, Ljevin ostavlja utisak ekscentrika, ali se na kraju pokazuje kao pouzdan partner, prenosi Laguna.

Razvod bi morao biti društveno prihvatljiva opcija

 

Statistike o razvodima danas mnoge odvraćaju od stupanja u brak. Iako neprijatno iskustvo, razvod je za modernog čoveka sasvim uobičajena pojava. Verujemo da bi pojedini od Tolstojevih junaka bili presrećni da im je u životu bila ponuđena takva opcija. Zamislite šta bi se desilo da Ana i Karenjin nisu živeli u vreme kada je razvod predstavljao užasan društveni skandal. Jedno je ipak sigurno: u rukama bi nam bila daleko manje interesantna knjiga.

Lev Nikolayevich Tolstoy, Lav Nikolajevič Tolstoj

Lav Nikolajevič Tolstoj, Ilja Repin (1887) / Foto: Wikimedia/Ilya Efimovich Repin

Ne bi trebalo brzati sa brakom

 

Odluka pripadnika oba pola da kasnije uplove u bračne vode – i to znatno kasnije nego što je to nekada bio slučaj – danas se smatra racionalnim potezom, i u emocionalnom i u finansijskom smislu. Tolstoj u svom poznatom delu ne propagira ovaj trend, ali svakako piše o problemima sa kojima se suočavaju svi koji prolaze kroz rigidni sistem upoznavanja i udvaranja. Ljevin, koji se u romanu ženi (tek) u 32. godini, prolazi daleko bolje od drugih junaka.

Život (ni)je fer

 

Arbitrarni zakoni koji zapečaćuju Aninu tragičnu sudbinu nisu fer, ali ipak postoje. Ljudi su skloni lamentovanju nad životnim nepravdama, ali iz Tolstojeve perspektive to nije nimalo produktivno, jer jedino što možemo promeniti jeste način na koji se nosimo sa sudbinom.

Romantika i prava ljubav ipak postoje

 

Priča „Ane Karenjine“ je, sasvim očigledno, tragedija. Junakinja rizikuje sve što ima, pa i vlastiti život, tragajući za pravom ljubavi. Rezultat njene potrage je katastrofalan. Međutim, u moru dramatičnih zbivanja u ovom romanu isplivavaju i trenuci istinske sreće. Ljevin je, na primer, opsednut mladom Kiti od trenutka kada je ugledao i ne odustaje od nje ni nakon što je odbijen. Iako se na početku braka suočavaju sa problemima, ovaj par uspeva da ih prevaziđe i izgradi prijatan zajednički život.

Rutina nije dosadna...

 

Ljevin je zbog života koji je izabrao često izložen podsmehu okoline. On je bogati zemljoposednik koji umesto odlazaka u operu i beskonačnog tračarenja radije ustaje rano ujutru i obavlja fizičke poslove na svom imanju. Svako od nas ima pravo da izabere ono što ga čini srećnim.

... kao ni jednostavan život

 

Ljevin često radi zajedno sa svojim kmetovima, a poznato je i da je to činio i Tolstoj. Pisac je pored toga otvarao škole za decu svojih sluga i pisao hvalospeve u čast njihovog načina života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA