≫ 

Nikola Tesla više nije "čuveni Hrvat" na zvaničnoj internet prezentaciji Evropske unije

Izbačen netačan podatak o srpskom naučniku

  • 9
Nikola Tesla, naučnik, EU zastava evropska unija evropske unije Foto: Profimedia/Roger Viollet, Pixabay

Nakon pravovremene i oštre reakcije državnih organa Republike Srbije – Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture i informisanja, na zvaničnoj internet prezentaciji Evropske unije izbačen je sporni deo teksta u „uglu za učenje”, u kome je bilo navedeno da je Nikola Tesla „čuveni Hrvat”.

Ministarstvo kulture i informisanja izražava zadovoljstvo zbog učinjene ispravke, prevashodno imajući u vidu da je navedeni sadržaj interaktivna igra namenjena obrazovanju mladih.

Nikola Tesla, naučnik Foto: Profimedia/Roger Viollet

- Nadamo se da se ovakve i slične greške više neće ponoviti, s obzirom da ovo nije prvi put da se u različitim okolnostima, a sa istim motivima, netačno prikazuje nacionalnost čuvenog svetskog naučnika - navodi se u saopštenju ministarstva.

Podsetimo, Agencija AP prenela je vest da je Srbija protestovala kod Evropske unije nakon što je u jednoj od njenih publikacija američki naučnik srpskog porekla Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat.

Asošiejted pres navodi da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da je protestna nota upućena u Brisel, nakon što je na stranici EU za obrazovanje dece Tesla predstavljen kao "čuveni Hrvat".

AP navodi da je Tesla bio etnički Srbin, da je rođen 1856. godine u Austrijskom carstvu, na teritoriji današnje Hrvatske, i da je veći deo života proveo u inostranstvu, radeći u Budimpešti i Parizu pre nego što je 1884. emigrirao u SAD, gde je dobio američko državljanstvo. Umro je u Njujorku 1943. godine.

Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Nikola Tesla Veliki Srbi / Foto: Wikipedia

Agencija AP takođe ukazuje da su u istorijskim zapisima citirane Tesline reči da je ponosan na svoje srpsko poreklo i svoju hrvatsku domovinu, prenosi RTS.

Teslina nacionalnost dugo je bila jedan od razloga za spor između susednih balkanskih rivala Srbije i Hrvatske, koje su nekada bile deo jugoslovenske federacije koja se raspala u građanskom ratu devedesetih, navodi AP i dodaje da je Hrvatska članica EU, dok Srbija želi članstvo u Uniji.

Agencija dodaje da se Teslina urna čuva u Muzeju Nikole Tesla u glavnom gradu Srbije i da su njegove skulpture izložene u Beogradu i glavnom gradu Hrvatske Zagrebu.

Video: Vučić: Tesle su strašno stradale od nacističkog režima, ustaškog režima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Angelina

    11. maj 2020 | 14:09

    Tesla je rodjen u Austriji, znaci Austrijanac! Poreklom Srbin, a državljanstvom Amerikanac! Šteta što nije Nemac!

  • aaaaaa

    11. maj 2020 | 13:56

    Ovih dana nam se svi nešto izvinjavaju, osjećam se posebno😇

  • Don

    11. maj 2020 | 13:31

    Rvati su najgori Srbi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA