≫ 

Književne vikend ideje: 7 klasika koji se čitaju u jednom dahu

Izaberite mesto, izaberite knjigu i već je dobar vikend

  • 0
knjiga, devojka, park Foto: Unplash/Marcos Gabarda

Tokom izolacije mnogi su vreme provodili sa čovekovim najboljim prijateljem - i da, mislimo na knjige. To što ovaj vikend ne moramo provesti zatvoreni u kuću, ne znači da je vreme da se odustane od čitanja, već samo da se za to nađe udobniji smeštaj.

Zato pođite ovog vikenda u park, u izletište, u kafić ili na obalu reke, ponesite sa sobom dobru knjigu i darujte sebi nekoliko sati čistog uživanja.

Knjiga Vreme je za čitanje / Foto: Pixabay.com

Ovih sedam klasika su dovoljno sažeti da ih možete pročitati za samo jedan vikend.

"Biser", Džon Stajnbek

Kratki roman od svega 100-ak strana baziran je na meksičkoj narodnoj priči. Govori o Kinu, koji kao i njegovi preci živi od bisera koje pronađe kada roni u moru. On i njegova porodica jedva sklapaju kraj s krajem. Sve dok jednog dana Kino ne pronađe ogromno blago.

"Sopstvena soba", Virdžinija Vulf

- Žena mora imati novca i sopstvenu sobu ako želi da se bavi književnošću - poručuje Virdžinija Vulf u ovom eseju. A to nije jedino što ima da kaže. I iako "Sopstvena soba" nije fikcija, stil njenog pisanja i likovi o koje spominje držaće vam pažnju od prve do poslednje stranice.

"Najplavlje oko", Toni Morison

Najplavlje oko je prvi roman ove nobelovke afroamerickog porekla. Roman prati život Pekole, crne devojčice iz problematične porodice, a priču o njoj čitalac saznaje kroz perspektive ljudi koji je okružuju i vrše uticaj na njen život.

knjiga, knjige Foto: Pexels/Element5 Digital

"Soba sa pogledom", E.M. Forester

Sada kad svi još oklevaju da putuju, ova će vas knjiga odvesti u pravo u zelenu Toskanu. Priča prati Lusi koja sa svojom rođakom Šarlot beži u Firencu. Dok one kušaju prvu slobodu koje imaju u životu, imaćete osećaj kao da ste sa njima.

"Kad su cvetale tikve", Dragoslav Mihailović

Ovaj roman je po mnogo čemu bio prekretnica u našoj literaturi. Ako ste ga propustili u školi, sada ga obavezno pročitajte. Beograd, Dušanovac, Jugoslavija, neko drugo, a opet slično vreme...

Čitanje, knjige, knjiga, devojka, žena, voda, sunce, čita Foto: Pixabay

"Tajanstveni događaj u Stajlsu", Agata Kristi

U ovom romanu Agate Kristi prvi put na pozornicu stupa Herkul Poaro, nezaboravni belgijski detektiv, da na svoj neprevaziđeni način povede istragu o tajanstvenom slučaju. Ko je otrovao bogatu Emili Ingltorp i kako je ubica uspeo da uđe u njenu sobu zaključanu iznutra i da otuda neopažen umakne?

"Životinjska farma", Džordž Orvel

"Životinjska farma" na satiričan način govori o događajima koji su doveli do dolaska na vlast Josifa Staljina, o Sovjetskom savezu u njegovo doba, ali i generalno o politici i državnom upravljanju koje je uništeno nepopravljivim ljudskim manama koje se ispoljavaju dolaskom na vlast. Orvel je pritom beskrajno duhovit i iskren, a zahvaljujući što je cela priča ispričana u formi basne, čita se u jednom dahu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA