≫ 

12 najskupljih knjiga na svetu: Cena prve je nezamisliva

Zaronite u istoriju štampe i svetskih literarnih dragocenosti...

  • 0
Knjige

Foto: Pixabay

Koliko ste spremni da date novca za prvo izdanje knjige? Većina se i ne trudi da nabavi prva izdanja, naročito zato što i obnovljena izdanja (reprinti) sadrže iste informacije, piše Bookstr.

Na listi najskupljih knjiga mahom su stari tekstovi velike istorijske važnosti i književna dela proslavljenih pisaca. Pogledajte spisak ovih čarobnih knjiga i zaronite u istoriju štampe i svetskih literarnih dragocenosti.

Pripovesti barda Bidla - 3,98 miliona

 

Kolekcija bajki britanske autorke Dž. K. Rouling, „Pripovesti barda Bidla“ se pojavljuju i u romanu „Hari Poter i relikvije Smrti“ kao oproštajni poklon Dambldora Hermioni. Pošto je odrastao u porodici punokrvnih čarobnjaka, Ron zna za knjigu i njene priče. Hermiona i Hari ne, jer su oboje imali obično detinjstvo. Najvažnije je što knjiga deluje kao medijum i omogućava Ksenofilusu Lavgudu da prepriča „Priču o trojici braće“.

Roulingova je u jednom intervjuu rekla da je The Pardoner’s Tale Džefrija Čosera bila inspiracija za „Priču o trojici braće“ i njihovu sumornu sudbinu.

Knjiga je prvobitno predstavljena kroz rukom pisane beleške i ilustracije koje je Roulingova uradila sa ciljem da zaradu pokloni kampanji Dečji glas. Šest knjiga je poklonjeno ljudima koji su radili na serijalu o Hariju Poteru a jedna od njih, takozvano „Izdanje mesečevog kamena“ prodata je na Sotbijevoj aukciji 2007. Kasnije je druga kopija prodata za 368.750 funti 2016. godine, prenosi Laguna.

Studija o voćnom drveću (Traité des arbres fruitiers)  – 4,5 miliona

 

Ubedljivo najskuplja knjiga o drveću. U pitanju je petotomni set ilustracija i tekstova Anrija Luija Duamela du Monsoa.

Gutenbergova Biblija – 4,9 miliona

 

Ovo je prva knjiga ikada odštampana štamparskom mašinom na zapadu i simbolizuje početak štampe i trenutak revolucionarne promene u istoriji komunikacije. Uprskos svom statusu literarne ikone, nalazi se tek na 10 mestu ove liste. Treba imati na umu da je kupljena 1987. godine i da bi joj vrednost danas bila između 25 i 35 miliona dolara.

Gutenbergova Biblija

Gutenbergova Biblija / Foto: Wikipedia/NYC Wanderer

Prvi folio Šekspirovih komedija, istorijskih drama i tragedija – 6,16 miliona dolara

 

Kolekcija Šekspirovih komada prvobitno je objavljena u 750 primeraka 1623. godine, ali se smatra da je svega trećina njih preživela do danas. 82 primerka nalaze se u Folžer Šekspirovoj biblioteci u Vašingtonu. Najskuplji je prodat na aukciji 2001. godine. Prodao ga je suosnivač Majkrosofta Pol Alen.

Kanterberijske priče – 7,5 miliona dolara

 

Svega 12 kopija originalnih Čoserovih „Kanterberijskih priča“ i dalje postoji i ovu su londonski dileri kupili 1998. godine.

Ptice Amerike (The Birds of America) – 11,5 miliona dolara

 

Knjiga prirodnjaka i slikara Džona Džejmsa Odubona sadrži čitav niz ptičjih vrsta od kojih je njih 6 sada istrebljeno. Od 119 primeraka iz celog sveta, tri najskuplja su prodata za 11,5; 8,8 i 7,9 miliona dolara.

Ptice Amerike, knjiga

"Ptice Amerike" / Foto: Wikipedia/John James Adudubon

Jevanđelja Henrija Lava (Gospels of Henrz the Lion) – 11,7 miliona dolara

 

Smatra se remek-delom romaničke ilustracije knjiga. Bila je najskuplja knjiga na svetu dok Bil Gejts nije kupio Kodeks Lester 1994. godine. Sada se nalazi u Biblioteci Hercog Ogust u Volfenbutelu i iz bezbednosnih razloga izlaže se svake druge godine.

Rotšildov molitvenik (Rothschild Prayer Book) – 13,4 miliona dolara

 

Ovo je važna flamanska iluminacija i časoslov koji je sastavilo više umetnika. Kupio ju je od Kristija australijski biznismen Keri Stouks i sada je izložena u Narodnoj biblioteci Australije.

Bejova Knjiga psalma (Bay Psalm Book) – 14,165 miliona

 

Ovo je prva knjiga ikada odštampana u SAD. Sastavljena je 1640. godine u Kembridžu, Masačusets, dvadeset godina po dolasku naseljenika. Veruje se da je 11 primeraka distribuirano po univerzitetima u zemlji, poput Harvarda i Jejla, i bibliotekama kao što su Javna biblioteka u Njujorku i Kongresna biblioteka. Američki finansijer Dejvid Rubenstajn je kupio primerak knjige za 14,165 miliona dolara od Bostonske Old Saut crkve.

Psalm Book

Bejova Knjiga psalma (1640) / Foto: Wikipedia/Stephen Day

Jevanđelje Sent Kutberta (St Cuthbert Gospel) – 14,3 miliona dolara

 

Poznato i kao Stonherst jevanđelje ili Sent Kutbertovo jevanđelje svetog Jovana, ovaj mali molitvenik iz VIII veka napisan je na latinskom. Dimenzije stranica su 138 sa 92 milimetra. I pored toga, ovo je najočuvanija knjiga svog doba. Od 2012. godine, zvanično je vlasništvo Britanske biblioteke.

Magna Carta – 21,2 miliona dolara

 

Magna Carta Libertatum, poznatija kao Magna Karta, povelja je koju je engleski kraj Jovan potpisao 15. juna 1215. godine. U pokušaju da ograniče kraljevske moći, federalni baroni sastavili su ovu povelju koju je trebalo da potpiše kralj. Prema dogovoru, crkvi je obećana zaštita, baroni nisu mogli ilgalno da budu zatočeni, suđenja su ubrzana i iz tog dogovora je razvijena vladavina ustavnog prava.

Kodeks Lester (Codex Leicester) – 30,8 miliona dolara

 

U ovom dnevniku naučnika Leonarda da Vinčija dugom 72 strane, dokumentovana su drevna otkrića poput toga gde naći fosile i zašto Mesec sija. Sam matematičar ga je napisao i ovaj kodeks je na Kristijevoj aukciji prodat 1994. godine i sada je u vlasništvu Majkrosoftovog osnivača Bila Gejtsa koji je skenirao brojne stranice i stvorio digitalne kopije koje su kasnije bile korišćene kao skrinsejveri za Windows 95.

Codex Leicester

Stranice iz Kodeksa Lestera, Leonardo da Vinči / Foto: Wikipedia

Video: Novak iz drugog ugla: Srbi su nebeski narod, to nije slučajno, pozdrav svima koji se bore za istinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA