≫ 

Alkoholizam, depresija, preljuba, zlostavljanje: 5 književnih parova koji su bili osuđeni na propast

Hjuzovo stalno flertovanje sa drugim ženama je podsticalo Silvijinu depresiju, a u njenim pismima je otkriveno da ju je Hjuz fizički zlostavljao...

  • 0
Fitzgerald, Francis Scott US-amerik F. Skot i Zelda Ficdžerald sa ćerkom Skoti / Foto: Profimedia

Oni koji pišu zajedno, zajedno se i bore. Njihove ljubavne priče jesu dostojne romana. Redakcija magazina Bookstr napravila je listu književnih parova, čiji su životi bili prožeti alkoholizmom, depresijom, ljubomorom, aferama, skandalima.

Frensis Skot i Zelda Ficdžerald 

Nesrećni par iz bučnih dvadesetih prošlog veka ostao je zapamćen kao jedan od najpoznatijih književnih parova. Njihova veza i sklonost ka zabavama poznata je kao i samo njihovo književno stvaralaštvo (namerno kažemo njihovo, jer osim što je Zelda objavila svoj manje poznat roman "Sačuvaj mi valcer", F. Skot Ficdžerald je mnogo ideja za svoja čuvena dela pokrao iz Zeldinog dnevnika...).

F. Scott Fitzgerald F. Skot Ficdžerald / Foto: Wikipedia/The World's Work

Uprkos tome što mu je njihova veza bila glavna inspiracija, Ficdžerald je bio besan kad je Zeldin roman bio objavljen, jer je otkrila mnoge detalje njihove veze. Bili su neverni jedno drugom, a Zelda je Ficdžeralda čak optužila da je imao aferu sa Ernestom Hemingvejom. Zbog svog lošeg zdravlja, veliki deo  života je provela u institucijama, i premda se nikada nisu razveli, odvojeno su živeli sve do Ficdžeraldove smrti 1940. godine. Zelda je preminula u požaru u ustanovi za mentalno obolele osam godina kasnije, prenosi Laguna.

Silvija Plat i Ted Hjuz

Njihova veza je često opisivana kao jedna od najdisfunkcionalnijih, a završila se Silvijinim samoubistvom 1963. Do tog trenutka njih dvoje su bili potpuno otuđeni jedno od drugog, mada nisu bili razvedeni. Poznato je da je Hjuzovo stalno flertovanje sa drugim ženama podsticalo Silvijinu depresiju, a u njenim pismima, koja pronađena pre nekoliko godina, otkriveno je da ju je Hjuz i fizički zlostavljao. Znatan deo njihovog umetničkog stvaralaštva je bio inspirisan ovom vezom, uključujući veliki broj Silvijinih pesama u zbirci "Arijel" i Hjuzovu zbirku "Rođendanskih pisama".

Virdžinija Vulf i Vita Sakvil Vest

Njih dve su se upoznale 1922. kada je Virdžiniji bilo 40, a Viti 30 godina. Obe su bile udate, ali su imale otvorene veze sa svojim supružnicima. Veza među njima je počela istog trenutka kada su se upoznale, i trajala je sve do Virdžinijine smrti 1941, a za sve to vreme Vestova je opisivala svoja osećanja koja bi se možda mogla uvrstiti u najiskrenija i najlepša ikada napisana na temu ljubavi, opisujući sebe kao: "svedenu na stvar koja jedino želi Virdžiniju".

Iako nisu sve to vreme bile ljubavnice, uvek su ostale važne jedna drugoj, pa je Vita čak napisala jedno iskreno i emotivno pismo utehe Lenardu Vulfu kada je Virdžinija preminula. Veza između ove dve žene je bila manje burna nego neke druge sa ove liste, ali su njih dve međusobno gajile odanu ljubav i uvažavanje.

Virginia Wolf Virdžinija Vulf / Foto: Wikimedia/George Charles Beresford (1864–1938)

Meri Kar i Dejvid Foster Volas

Pesnikinja Meri Kar i pisac Dejvid Foster Volas su bili u vezi ranih devedesetih godina prošlog veka. On je jednom prilikom izjavio da je bio opsednut njom i pre nego što su se upoznali, i da je čak istetovirao njeno ime na svom telu, te da je razmišljao da ubije njenog muža. Dok su bili zajedno Meri je govorila da je Dejvidovo ponašanje ponekad bilo nasilno i nestabilno. Ona mu je predstavljala inspiraciju za najpoznatije delo koje je napisao "Beskonačna šala". Kada je preminuo, Meri Kar je napisala veoma dirljivu pesmu u njegovu čast: Suicide's Note; An Annual.

Artur Rembo i Pol Verlen

Kada je Arturu Rembou, pesniku izvanrednog talenta, bilo 18 godina, pisao je nekolicini pesnika sa molbom da ga neko od njih uzme za svog učenika. Dobio je pozitivan odgovor od Verlena koji mu je poslao i kartu u jednom pravcu za Pariz uz poruku:

Artur Rembo Pol Verlen i Artur Rembo sede prvi sleva / Foto: Wikimedia/Henri Fantin-Latour

- Dođite, dragi čoveče, velike duše. Čekamo Vas, čeznemo za Vama.

Ubrzo pošto je Rembo stigao, on i Verlen su započeli kratku i katastrofalnu ljubavnu aferu. Nakon što je Verlen napustio svoju suprugu i sina i preselio se u London da bi bio sa Remboom, ta veza je kulminirala tako što je pijani Verlen u besu ranio Remboa u ručni zglob. Verlen je osuđen na dve godine zatvora, i tu se završava veza dvojice čuvenih pesnika. Rana na Remboovoj ruci je zacelila i on je postao jedan od najpoznatijih pesnika u istoriji književnosti.

Video: Branio je Srbe pred celim svetom, a sad je osvojio Nobelovu nagradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA