Vojvodina daje dva miliona za izdavanje knjige eseja Petera Handkea o Jugoslaviji i Srbiji

"Istorija iza pripovesti ili Sabrani eseji o Jugoslaviji i Srbiji".

  • 0
Peter Handke

Peter Handke; Foto: Tanjug/AP

Novac za knjigu nobelovca Petera Handkea "Istorija iza pripovesti ili Sabrani eseji o Jugoslaviji i Srbiji" je izdvojen iz budžetske rezerve, objavljeno je u pokrajinskom Službenom listu. Sredstva su namenjena Srpskom narodnom pozorištu radi finansiranja dela ovog austrijskog pisca, a iznose dva miliona dinara, piše Radio 021.

Peter Handke je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu. Odluka da se Nobel dodeli autoru romana kao što su "Golmanov strah od penala", "Kratko pismo za dugi rastanak" i "Nesreća bez želja", izazvala je brojne reakcije.

Tako su se mogli čuti stavovi da je Handke za svoj književni rad u potpunosti zaslužio nagradu, dok su drugi podsećali na njegov odnos sa Slobodanom Miloševićem, koga je posetio i u Haškom tribunalu i kojem je govorio na sahrani. Ipak, Handke je poručivao da odbija da ima stav o Miloševiću.

Tokom devedesetih godina prošlog veka svojim pisanjem i javnim nastupima tražio je "pravdu za Srbiju".

Balkan je pratio Handkea i prilikom dodele Nobelove nagrade. Tada su ispred "Koncertne kuće" u Stokholmu bila organizovana dva skupa - jedan protiv dodeljivanja nagrade piscu i drugi skup koji su organizovala srpska udruženja koja su mu davala podršku.

Handke je jednom prilikom rekao da ga u Srbiji više vole nego što ga čitaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA