≫ 

"Tvoja srpska majka": 45 godina krili su reči Janka Veselinovića koje je posvetio Nikoli Tesli

Janko Veselinović preminuo je na današnji dan 1905. godine

  • 4
Janko Veselinović, Nikola Tesla Foto: Wikimedia/Милан Јовановић (1863-1944), Wikimedia/Napoleon Sarony (1821–1896)

- Praštajte, svete seni, što vam kosti potresam!… Praštajte što vam imena pominjem, jer ću ih samo po dobru pomenuti! Jer najsvetiji putir, što se izli na oltar otadžbine Srbinove, behu grudi vaše; krv, koju tada proliste, i danas je blagodet Srbinu - pisao je Janko Veselinović u jednom od najvećih i najlepših istorijskih romana srpske literature – u delu "Hajduk Stanko".

Janko Veselinović preminuo je na današnji dan 1905. godine. U njegovom bogatom opusu istorijski roman "Hajduk Stanko" zauzima posebno mesto.

Ovo uzbudljivo, rodoljubivo i romantičarsko delo, nastalo krajem 19. veka, oživljava ponosnu i neukrotivu volju srpskog naroda i tešku borbu protiv Turaka. Rat je u punom jeku, ali ni ljubavni zaplet nije ništa manje dramatičan...

Knjiga danas, sama po sebi, privlači posebnu pažnju zbog misterije koju krije - posvete jednom velikom čoveku, "junaku našeg vremena", koju su izdavači decenijama izbegavali da uvrste.

Janko Veselinović Janko Veselinović, delo Milana Jovanovića / Foto: Wikimedia/Милан Јовановић (1863 - 1944)

U romanu "Hajduk Stanko" (1896) nalazi se posveta Nikoli Tesli, koja gotovo nigde nije objavljena u Jugoslaviji (1945-1990), iako je tada baš "Hajduk Stanko" štampan u blizu 50 izdanja.

Teško je objasniti zašto se posveta Tesli nije mogla naći u mnogim izdanjima ovog romana, ali ono što je važno napomenuti jeste da "Hajduk Stanko" ima dve posvete - jednu namenjenu Tesli, a drugu "Svetim senima ustanika". Zašto je posveta Tesli bila izbegavana, nikada nije razrešeno.

Malo je poznato da su se Tesla i Veselinović upoznali 1892. godine prilikom Tesline posete Beogradu. Bio je jun, vrela letnja noć se uvukla u kuće, a Tesla, Janko i Zmaj su dočekali jutro kod "Vajferta".

Nikola Tesla, naučnik Nikola Tesla / Foto: Profimedia/Roger Viollet

Pretpostavlja se da je baš tada Tesla pričao i o svom ocu, što je kasnije Janko Veselinović, smatraju mnogi teslolozi, iskoristio da oblikuje lik popa Miloja - po ličnosti Milutina Tesle, oca čuvenog naučnika, koji je bio pravoslavni sveštenik.

Jankova posveta glasi ovako:

- Junaku našeg doba, Velikom Srbinu, Nikoli Tesli. Devetnaesti vek plete Ti venac slave. Dopusti i meni da u nju upletem jedan cvetak sa naših polja, cvetak prost, ali poškropljen krvlju i orošen suzom naših predaka. Njegov miris neka Te seća Tvoje Otadžbine, neka Te seća onih zanosnih priča o junaštvu i požrtvovanju kojima Te je Tvoja Srpska majka u detinjstvu zapajala. Primi ga, Srbine, onako srdačno kao što ga srdačno pruža Tvoj veliki poštovalac Janko Veselinović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Да, да

    26. jun 2020 | 12:38

    Класика у комунизму, уништити све СРПСКО, измислити црногорце, муслимане, сада бошњаке, разбити СРПСКИ национални корпус. Комунизам је највећи непријатељ Срба....

  • Dusanka

    26. jun 2020 | 08:00

    Neponovljivi macvanski pisac...a pricano je u Macvi mnogo,mnogo o njemu,uvek ces biti u nasim srcima.

  • Tanatos

    26. jun 2020 | 22:44

    Pa gde bas sad kad hrvati resili da ga prisvoje....e bas im se neda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA