≫ 

Obeležen dan rođenja velikog pesnika: Raspisan konkurs za nagradu "Vasko Popa", svečanosti odložene

Ðuričin je, recitujući stihove "Velegradske pesme", kazala da joj je neizmerno drago što Vrščani čuvaju sećanje na Popu.

  • 0
Vasko popa Foto: Wikipedia/Stevan Kragujević, ATA Images

Rođendan jednog od naših najvećih pesnika Vaska Pope upriličen je danas u Beogradu prigodnom proslavom na kojoj je glumica Rada Ðuričin recitovala najpoznatije stihove, nakon čega je i raspisan konkurs za nagradu koja nosi njegovo ime.

Tradicionalno dugi niz godina unazad, dan rođenja pesnika se obeležava u Vršcu, rodnom gradu Vaska Pope, kada se i objavljuje ime laureata, međutim, zbog aktuelne situacije sa pandemijom, datumi su pomereni, te će svečanost biti održana 25. septembra.

Ðuričin je, recitujući stihove "Velegradske pesme", kazala da joj je neizmerno drago što Vrščani čuvaju sećanje na Popu.

- Okupili smo se ovde ozračeni suncem, a ne koronom, kako bismo obeležili Popin rođendan. Njegovi Vrščani neguju sećanje na jednog od najvećih pesnika, čije ime se prostire duž cele planete, i to ne sme nikada da se zaboravi - istakla je glumica.

Dragoljub Ðorđević, osnivač nagrade "Vasko Popa", podsetio je da se priznanje dodeljuje još od 1996. godine, a da su dobitnici pojedini najveći pesnici poput Ivana V. Lalića, Ljubomira Simovića, Stevana Raičkovića…

- Ove godine Grad Vršac je odlučio da pored pokroviteljstva stane i finansijski uz nagradu, kao i Rade Rakočević iz Sensal Capital, te će dobitniku priznanja "Vasko Popa" pripasti 500.000 dinara za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku objavljenu 2019. godine - izjavio je Ðorđević.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA