≫ 

Da li ste znali da se Broj Jedan u "Alanu Fordu" 1. put pojavio kao pijani i neuravnoteženi starac?

Istražujući finansijske malverzacije, kriminal i korupciju jednog lekara u njujorškoj bolnici, članovi grupe TNT su zavredili tu čast da upoznaju prvog među njima...

  • 4
Broj Jedan, Alan Ford

Isečak iz stripa / Autor ilustracije: Roberto Raviola Magnus

Epizoda u kojoj su Lučano Seki Bunker i Roberto Raviola Magnus upoznali čitaoce Alana Forda i grupe TNT sa njihovim vrhovnim vođom, čovekom koji im namešta sve poslove i koji je u kontaktu sa vrhovnim vlastima Sjedinjenih Američkih Država, ali i svi drugih država sveta, donosi mnoga kritička zapažanja sveta i prilika u kojima su živeli ljudi tih sedamdesetih godina, dvadesetog veka kada je epizoda broj 11. objavljena, piše Strip Blog.

Štrokave bolnice, u kojima se sa pacijentima postupa kao sa ljudima dvadeset trećeg reda, u kojima su bolničke sobe pune, kreveti loši, popucali i puni parazita, a bolesnici, na smrt oboleli mole da ih puste kući, jer im se u takvim institucijama taj prirodni proces još više ubrzava. Lekari leče tako što odsecaju ljudima udove, kada ih boli želudac i slično, a korupcija je nešto što dolazi kao prirodna pojava u ovakvom okruženju, a ni takva radnja ne garantuje bolesnicima da će se išta bolje neko poneti prema njima.

Broj Jedan, Alan Ford

Isečak iz stripa / Autor ilustracije: Roberto Raviola Magnus

Kada se malo bolje pogleda, ovako izgledaju i bolnice u našoj zemlji, samo ne sedamdesetih godina dvadesetog veka, već dvadesetih godina dvadeset i prvog veka. Na red ne može da se stigne, lekova za mnoge bolesti nema, doktori su mahom šestičari zaposleni preko stranke, koliko god “podmazao” ne pomaže mnogo, sve od lekara, hirurga, sestara i drugog osoblja što vredi je u privatnoj praksi ili u inostranstvu i slično. Kreveti su u raspadu, aparati ne rade, a za sve preglede i one najrutinskije se čeka i po nekoliko meseci, pa čak i godina, a doktori bez pardona ljude šalju privatniku, a često su ti privatnici upravo oni. Dakle situacija kakvu bi svako poželeo…

U takvoj anomiji okolnosti, sa kakvom se samo mogu članovi grupe TNT sukobiti i uspešno izaći na kraj, Šef odlučuje da, doduše na zahtev grupe, upozna članove ove tajne organizacije koja se krije iza cvijećarnice, sa vrhovnim šefom – Brojem Jedan.

Broj Jedan, Alan Ford

Isečak iz stripa / Autor ilustracije: Roberto Raviola Magnus

Broja Jedan zatičemo u podzemnom skrovištu njujorške železnice, senilnog, sa ponašanjem malog deteta. Broj Jedan, kojeg članovi grupe TNT gledaju sa zgražavanjem i potajnim žaljenjen (više sebe, nego njega, s obzirom na to kako im se ponaša nadređeni, nije ni čudo), počinje da im priča priču o tome kako je savetovao zapovednika 7. konjičke brigade SAD-a Kastera, koji je poginuo 1876. godine kod Litl Bighorna. Ovim dobijamo informaciju da je Broj Jedan veoma star, a kasnije će se ispostaviti da je on bio umešan u mnoge važne poslove širom sveta, koji su menjali tok istorije civilizacije i naroda.

U toj, prvoj epizodi u kojoj se pojavio Broj Jedan, Magnus ga je predstavio sa ukrštenim očima, isplaženim jezikom i sa nekoliko balončića iznad glave, što sugeriše da je, ako ne pijan, onda "prolupao".

Broj Jedan, Alan Ford

Isečak iz stripa / Autor ilustracije: Roberto Raviola Magnus

Međutim, mi dobro znamo da to nije tako i da je Broj Jedan veoma spretan, podao i kriminalno dobar izrabitelj svojih potčinjenih.

Broj Jedan je sve, samo ne lud, ali je možda tako predstavljen baš iz razloga da grupa TNT od njega ne očekuje ništa, a da dobije i manje od toga, zapravo samo strah..!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pit

    14. jul 2020 | 19:20

    Heroji mog detinjstva... Među pet najboljih stripova ikada.

  • 🧚‍♀️🧚‍♂️🧚‍♀️🧚‍♂️🧚‍♀️🧚‍♂️

    14. jul 2020 | 22:50

    Kako objasniti danas nekome, koliko je dobro bilo ziveti u vreme kada se citao "Alan Ford". Kako?

  • Steva Oluja

    14. jul 2020 | 23:39

    Tko pije malo ne treba mu mnogo!🙄

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA