≫ 

Nekada crkve, a danas knjižare i biblioteke: Očaraće vas njihova lepota

Ko ovde ne bi želeo da čita?

  • 4
Crkva biblioteka Crkva pretvorena u biblioteku / Foto: Unplash/Tu Tram Pham

Čitanje mnogi porede sa religioznom iskustvom, zbog mira, radosti, punoće i katarze koju dobra knjiga može da izazove. Baš kao i molitva. Stoga ne čudi što su brojne katedrale i crkve postale novi dom za knjižare i biblioteke, onda kada se (iz najrazličitijih razloga) njihova pastva smanjila.

Otada, popularnost im samo raste, a njihova lepota i grandioznost na nov način došli su do izražaja.

Knjižara u starom gradu Zvoleu na severu Holandije podigla je celu ovu ideju na viši nivo.

Arhitekte iz firme BK. Architecten imali su zadatak da staru dominikansku bogomolju iz 15. veka pretvore u modernu knjižaru sa dodatnih 700 kvadratnih metara prostora za trgovačke radnje. Ipak, morali su dobro da paze da se svi istorijski elementi ove, više od pola milenijuma stare, građevine poput vitraža, orgulja, freski na plafonu i lukova ostanu netaknuti.

Arhitekte su uspele da dodaju tri nivoa maloprodajnog prostora u bočne brodove crkve tako da oni, u slučaju da je potrebno da ova građevina povrati svoju prvobitnu funkciju, mogu da se sa lakoćom uklone. Pored toga, za izgradnju su korišćeni samo materijali u tri boje kako bi se i na vizuelnom planu približili izvornom prostoru.

No, oni nisu jedini koji su došli na ideju da od crkve stvore biblioteku ili knjižaru.

Pravoslavna crkva u Šangaju

Svaki ljubitelj poezije koji se nađe u Šangaju mora posetiti staru pravoslavnu crkvu Svetog Nikole. Crkvu su podigli takozvani „beli Rusi“ koji su došli u Šangaj 1917. godine nakon bekstva iz, revolucijom zahvaćene, Rusije. Crkva je napuštena nakon što su Evropljani napustili grad 1947. godine. Nakon toga zgrada je korišćena kao magacin, a zatim kao perionica veša.

Danas, zahvaljujući arhitektonskoj firmi Wutopia Lab, obnovljena zgrada služi da slavi stihove. Nazvana i Crkva u crkvi u ovoj građevine se danas nalazi Sinan Books Poetry Store na čijim policama se nalazi preko hiljadu naslova na mnogim jezicima.

Biblioteka u katedrali

Arhitekte Molenaar, Bol i Van Dillen udahnli su novi život katedrali iz 19. veka kada su je pretvorili u uzbudljivu biblioteku i centar čitave okolne zajednice. Renoviranjem su sačuvani originalni delovi crkve, a rezultat je predivna i prostrana biblioteka sa kliznim policama za knjige.

U njoj se takođe nalazi i izložbena prostorija, mesto za sastanke i restoran.

Dominikanska crkva postala knjižara

Takođe u Holandiji kompanija Merkx + Girod pretvorila je dominikansku katedralu iz 13. veka u prelepu knjižaru. Ona je u međuvremenu korišćena kao magacin, arhiv, pa čak i džinovski parking za bicikle, pre nego što je postala "najbolja knjižara na svetu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bob

    4. avgust 2020 | 12:13

    Pametno, za pohvalu

  • Srboslav

    5. avgust 2020 | 16:21

    Sve knjizare i biblioteke treba pretvoriti u crkve jer su crkve uvek donosile dobro a knjige su donosile zlo jer su se ljudi bavili glupostima umesto da slusaju crkvu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA