≫ 

Pod vedrim nebom: Književni festival "Krokodil" u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije

Zbog težine ekonomske situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19, program ovogodišnjeg festivala je besplatan

  • 0
Krokodil 2020 Engaging Words Foto: Promo/Krokodil Engaging Words

Dvanaesto izdanje književnog festivala "Krokodil" biće održano 28, 29. i 30. avgusta pod simboličnim nazivom Remake/Remodel.

Kao i svake godine, i u toku ovog izdanja, u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije smenjivaće se čitanja, sofa intervjui, online uključenja i video-projekcije, koje će biti prenošene i onlajn zbog ograničenog broja posetilaca.

Kako su objasnili organizatori, s obzirom na to da već neko vreme, zbog pandemije virusa Covid-19, živimo u ambijentu takozvane "nove normalnosti" i svetu koji evidentno više nikada neće biti isti, veoma brzo im je postalo jasno da su za tumačenje ove i ovakve stvarnosti potrebni novi, sveži narativi, ali i novi, sveži glasovi koji te narative mogu da uverljivo interpretiraju.

- Stoga festival s ponosom predstavlja vrhunsku selekciju od dvadesetak istaknutih regionalnih pesnikinja i proznih književnica, jer na lokalnoj i regionalnoj književnoj sceni upravo one već nekoliko godina donose te preko potrebne, pre svega senzibilitetske promene - porućuju organizatori.

U petak 28. avgusta od 20h, u toku prve večeri festivala, predstaviće se autorke iz Srbije i regiona kao što su Lana Bastašić, Lejla Kalamujić, Radmila Petrović, Adelina Teršani, Ana Vučković i Milica Vučković.

Putem video linka uključiće se Maša Kolanović, Suzana Tratnik i Olja Savičević Ivančević.

Druge večeri festivala od 20h predstaviće se Magdalena Blažević, Rumena Bužarovska, Jasna Dimitrijević, Senka Marić, Maša Seničić i Tanja Stupar Trifunović.

Putem video linka uključiće se Luiza Buharova, Monika Herceg i Svetlana Slapšak.

Program će voditi Zoe Gudović i Zed Zeldić Zed.

I ove godine, festival KROKODIL će organizovati raznolike tribine u okviru kojih će se baviti najaktuelnijim društveno-političkim temama iz perspektive kulture.

Debatni program biće održan u subotu 29. avgusta i nedelju 30. avgusta od 11h u bašti kafea K25 Muzeja Jugoslavije.

U subotu od 11 sati debatni program otvoriće razgovor "Egzil u drugi jezik" u okviru koga će se debatovati o stvaralačkoj tranziciji u drugi jezik.

Nakon ove debate sledi debata "Osvajanje slobode" u kojoj će se diskutovati o tri važne regionalne inicijative: Deklaraciji o zajedničkom jeziku, Deklaraciji Odbranimo istoriju i Deklaraciji o regionalnoj solidarnosti te njihovom mogućem sinergijskom efektu.

U nedelju 30. avgusta u 11h biće održana debata pod nazivom "Anti/Fašizam" na kojoj će se govoriti kako o antifašističkom nasleđu tako i o ideji i realnosti zajedničke književnosti jezika naspram regionalnih ili čak etničkih književnih selekcija.

Nakon ove debate sledi debata "Solidarnost" posvećena nedavnoj eksploziji koja je nedavno potresla Bejrut i rezultirala desetinama poginulih i hiljadama povređenih ostavivši čak 350.000 ljudi bez krova nad glavom.

Govoriće se o ideji i konkretnim primerima globalne ili regionalne solidarnosti i o njenoj važnosti mimo kompleksnih odnosa nacionalnih država i njihovih politika.

Četvrtu godinu zaredom, festival KROKODIL ima i humanitarni karakter.

Ove godine prikupljaće se sredstva za pomoć onima koji su, nakon razorne eksplozije u glavnom gradu Libana, ostali bez elementarnih životnih uslova.

Putem platforme donacije.rs predstaviće humanitarnu akciju Remake-Remodel Lebanon i pozvati sve prisutne da svojim donacijama pomognu žrtvama katastrofalne tragedije koja je pogodila Bejrut.

U skladu s epidemiološkom situacijom, broj posetilaca biće ograničen, te je potrebno unapred se prijaviti na office@krokodil.rs.

Celokupan program biće prenošen i uživo na Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici, kao i na zvaničnom sajtu.

Zbog težine ekonomske situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19, program ovogodišnjeg Festivala je besplatan, ali organizatori pozivaju da svi zaintersovani izvše simboličnu donaciju na račun Udruženja.

Festival su pomogli: Muzej Jugoslavije, Evropska Unija kroz program Kreativna Evropa i projekat Reading Balkans, Traduki, Nacionalna platforma Srbija stvara, Prostoria.

Video: Jedinstveni park skulptura u Beogradu: Umetnička dela koja je Tito ljubomorno čuvao za sebe

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA