Dan kad je Džoker pušten iz psihijatrijske bolnice "Arkam", a niko ne zna zašto

Azarelo se duboko fokusirao da zagrebe ispod površine Gotama i pokaže nam šta je mračni grad u stanju da ispljune iz svoje utrobe...

  • 1
Betmen: Džoker, strip Foto: DC Comics

Ne znam detalje… Još uvek ne znam zašto, ali… Džokera su pustili iz ludnice "Arkam" - ovim rečima počinje "Betmen: Džoker", strip Brajana Azarela sa svežijim i drugačijim pristupom prema arhi-neprijatelju Mračnog viteza, Džokeru.

"Betmen: Džoker" je objavljen 2008. godine na krilima uspeha Nolanovog filma "Mračni vitez". U početku je bio planiran kao mini-serijal, ali su u DC-u odlučili da objave kompletnu priču u tvrdokoričenom izdanju uoči Noći veštica, što se pokazalo kao mudra odluka, piše Strip Blog.

Gotam je zasigurno najomraženija metropola u modernoj pop fikciji, kriminalci i dalje rukovode njime i sve to odiše atmosferom nekakvog distopijskog zanosa. Azarelo se duboko fokusirao da zagrebe ispod površine ovog grada i pokaže nam šta je Gotam u stanju da ispljune iz svoje utrobe.

Priču pratimo iz perspektive Džonija Frosta, još jednog naivnog, poniznog i nesnađenog gubitnika ovog grada koji pokušava da pronađe svoje mesto. Dakle, Džoker je, niko ne zna kako i zašto, pušten iz psihijatrijske bolnice "Arkam", a Džoni Frost je taj koji je zadužen za to da ga pokupi po izlasku. Azarelo puštanjem Džokera iz ludnice bez objašnjenja pravi presedan. Svakakvih genijalnih planova bekstva i načina na koje je Džoker ranije izlazio iz ove ludnice smo se nagledali tokom decenija postojanja lika, stoga nas je Azarelo poštedeo još jedne slične situacije.

Dok je Džoker bio u ludnici, kontrolu nad Gotamom su preuzeli drugi negativci poput Pingvina i Dvolikog. Džoker nije nimalo srećan zbog toga i želi da se vrati na vrh. Strip posmatramo kroz naraciju Džonija Frosta koji je naivan, hrabar, ali je istovremeno i uplašen. On postaje Džokerova desna ruka, ne shvatajući da je Džoker gadniji i zlobniji od bilo kog drugog kriminalca.

Azarelo pametno izbegava da uđe u Džokerovu glavu i misaoni proces, zato Džonija Frosta čini naratorom priče. On upoznaje Džokera naivno, nadajući se da će postati njegov prijatelj. Frost je frustriran sopstvenim, neuspešnim i mizernim životom, te uz Džokera vidi put ka nekom vrhu, uspehu i ostvarenju želje da postane neko bitan. Uprošćeno rečeno, ceo motiv stripa je igranje sa vatrom i posledice toga. Džoni Frost će brzo shvatiti da se uvalio do guše i da je sve teže naći izlaz iz situacije u kojoj se našao...

Betmen: Džoker, strip Foto: DC Comics

U Džokerovom osvetničkom pohodu prema onima koji su se ogrešili o njega dok je bio u "Arkamu", jedina stvar koja se može činiti nelogičnom je odsustvo Betmena, koji kao da je otišao na godišnji odmor. Ipak, ovo je Džokerova priča i fokus na njemu je opravdan. Sama radnja neće izazvati nikakav poseban mind-blown efekat kod čitaoca. Uprkos tome, Azarelo je sa pojedinim delovima scenarija dovoljno efektno zagrebao ispod Džokerove kože, pa se ova interpretacija lika često svrstava uz performans Hita Ledžera u filmu "Mračni vitez" i Murovo igranje sa Džokerom u stripu "Ubistveni vic".

Umetnost Lija Bermeha u stripu "Betmen: Džoker" je zapanjujuća. On oživljava Gotam na svakom panelu u tolikoj meri da je Gotam lik za sebe u ovom stripu.  Navikli smo na gotski Gotam sa prelepom arhitekturom, ali Bermeho se ovde ipak koncentrisao na delove grada u kojima obitavaju nesnađeni i odbačeni. Nolanova filmska i Bermehova stripovska vizija imaju mnogo neobičnih vizuelnih sličnosti. Sam Džoker je dizajniran po uzoru na filmskog Džokera u izvedbi Hita Ledžera. I drugi likovi su vizuelno ukorenjeni u realističnoj atmosferi kakvu su doneli filmovi Kristofera Nolana. Dvoliki je samo još jedan mafijaš, Pingvin sitni gangster, Zagonetač spletkaroš i trgovac nelegalnim sredstvima, čak je i Kiler Krok samo mišićavi crnac, a ne mutant na kakvog smo navikli.

Betmen: Džoker, strip Foto: DC Comics

"Betmen: Džoker" je klasična krimi vožnja kroz ulice Gotama upakovana u krvavu akciju i ušuškana u noir stil. Azarelo i Bermeho su satkali neke nove strane Džokera koje do sada nisu bile viđene. On nije negativac ove priče, već je njen anti-heroj, što stvari čini još strašnijim.

Ovaj strip su za naše tržište objavili Darkwood 2015. u tvrdom koričenju i B5 formata, dok ga je Fibra objavila 2019. godine, takođe tvrdih korica u absolute izdanju A4 formata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • montenegringo

    10. avgust 2020 | 22:02

    Hith ledzer je odigrao dzokera maestralno ali novi dzoker sa hoakim finiks ja pravi dzoker, manijak i psihopata remek delo, samo steta sto ga nece finiks nece glumit u sledecem betmenu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA