"Stotine hiljada grobova i milioni robova": Aleksandrova Jugoslavija je "ubijena" 1941. godine

"Tragedija pokrenuta toga dana još traje i ne nazire joj se kraj", kaže Vuk Drašković...

  • 9
Kralj Aleksandar I Karađorđević „Portret Aleksandra I Karađorđevića, kralja Jugoslavije“, Stanislav Kačor-Batovski, 1931. Foto: Wikipedia/Stanisław Kaczor-Batowski

"I grob i rob", novi roman Vuka Draškovića, u prodaji je u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca.

Povodom objavljivanja romana Drašković ističe da je kralj Aleksandar ubijen u Marselju 9. oktobra 1934, a država koju je on stvorio "ubijena" je u Beogradu 27. marta 1941, te je poklič Bolje grob nego rob! doneo oboje - "stotine hiljada grobova i milione robova".

SPO GODISNJICA DRASKOVIC Vuk Drašković / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Tragedija pokrenuta toga dana još traje i ne nazire joj se kraj - kaže Drašković.

Ljiljana Šop kaže da je roman svojevrstan nastavak "Aleksandra od Jugoslavije", virtuozno sažima jednu deceniju istorije srpskog, balkanskog, evropskog i svetskog ludila u 20. veku (1935-1945), uz savršeno funkcionalan ''post scriptum'' 1982. godine.

- I osam decenija nakon opisanih zbitija, Draškovićeva ingeniozna vizija je zastrašujuće konkretna i detaljna, duboko provokativna, bolno dramatična i empatična prema nevinim žrtvama na svim stranama... - istakla je Šop i dodala:

- ...Neumoljiva prema psima rata i zgađena nad nečasnim političkim, diplomatskim i špijunskim igrama i manipulativnim savezima velikih sila nauštrb malih naroda, te deluje inovantno i samosvojno uprkos bibliotekama knjiga o ovom vremenu.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.S.

    11. avgust 2020 | 09:29

    Čovek sa podvojenom ličnošću....Priča i piše nama jedno a radio i radi sasvim nešto drugo...

  • Mika Antic

    11. avgust 2020 | 11:30

    U to vreme narod jugoslavije je isterao svoje i niie dozvolio pakt,i ako licno mislim da je to bila najveca greska u istoriji ove zemlje. A danas ne mogu da se skupe i oteraju par ljudi koji nista dobro ne rade za ovu zemlju.

  • Я

    11. avgust 2020 | 14:15

    Draskovic je stari udbas i komunjara. Dete komunisticko titoistickog oficira JA. Sta mozes da ocekujes od takvog coveka,da bude veliki Ssrbin koji se zalaze za nezavisno Kosovo.A u medijima izigrava velikog patriotu i rodoljuba. Takvi kao njega su zlo za Srbki narod i dok se ne otarasimo takvih ,nama nema napredka i bolje sutra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA