≫ 

Legat književnika Danila Nikolića poklonjen Adligatu: Zavirite u vrednu zaostavštinu

Danilo Nikolić je bio jedan od najznačajnijih srpskih pripovedača i romanopisaca druge polovine XX veka

  • 0
NIKOLIC LEGAT ADLIGAT NAGRADA DANILU NIKOLICU

Danilo Nikolić / Foto: Tanjug/Viktor Lazić

Legat književnika Danila Nikolića (1926-2016) poklonjen je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u kojem su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

Legat su formirale ćerka Lidija Nikolić i unuka Ana Novaković, a poklonjen je nameštaj iz piščevog stana - pisaći sto i stolica, garnitura za sedenje, pisaća mašina, naočare i olovka, ali i mnogobrojne književne nagrade, umetnička dela iz njegovog stana uključujući i jednu sliku Save Stojkova.

Sava Stojkov

Slika Save Stojkova / Foto: Tanjug/Viktor Lazić

- Danilo Nikolić nas je podržavao za života, bio je član Adligata i naš prijatelj, uvek srdačan, dobrodušan, spreman da učini šta god nam je trebalo. Godinu dana pred smrt potpisao je desetine svojih knjiga za svoju zbirku u Adligatu, koja je sada pretvorena u legat. Naročito je dirljivo videti njegovo odelo, torbu, šešir, omiljeni džemper koji su nam sad poklonjeni - kaže Viktor Lazić, predsednik ovog Udruženja.

Nikolićeva ćerka, i sama pisac, Lidija Nikolić istakla je da posle svih nagrada i velikog uvažavanja koje je došlo kao plima u jednom trenutku, poslednjih godina njegovog života i naročito posle smrti, njen otac je bio prilično zanemaren, počeo je da pada u zaborav.

- Malo je onih koji su kao Adligat i Viktor Lazić neprekidno i sa velikim poštovanjem negovali uspomenu na mog oca. Zato imam veliko poverenje da će se legat tamo čuvati i na pravi način prezentovati javnosti. Bilo mi je teško da se odreknem tih stvari za koje sam veoma emotivno vezana, ali sam ovom saradnjom veoma zadovoljna - kaže Nikolićeva.

Danilo Nikolić je bio jedan od najznačajnijih srpskih pripovedača i romanopisaca druge polovine XX veka.

NIKOLIC LEGAT ADLIGAT NAGRADA DANILU NIKOLICU

Foto: Tanjug/Viktor Lazić

Pravni fakultet završio je u Beogradu, a radni vek proveo na raznim dužnostima novinara i urednika u Radio Beogradu.

Nakon odlaska u penziju, stekao je priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Za života je spadao u najčitanije pisce svoje generacije, a njegova dela su prevođena na engleski, mađarski, makedonski, češki, slovenački, nemački i kineski jezik.

Zastupljen je u gotovo svim antologijama i zbornicima srpske priče XX veka, a dobitnik je brojnih književnih nagrada za svoje zbirke priča i romane: Nolitova nagrada, nagrade „Bora Stanković“, „Branko Ćopić“ i „Ivo Andrić“, NIN-ova nagrada kritike, nagrade „Meša Selimović“, „Stevan Pešić“, „Veljko Petrović“ i Zlatni krst kneza Lazara za životno delo - sve ove nagrade sada su svečano predate Udruženju Adligat.

Dva romana „Kraljica zabave“ i „Jesenja svila“ - objavljena su u kolekcijama „Biseri svetske književnosti“ i „Romani XX veka“; prvi u tiražu od 50.000 primeraka, a drugi 100.000.

Danilo Nikolić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana, a prošle godine jedna ulica na beogradskoj opštini Čukarica dobila je njegovo ime.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA