≫ 

"Betmen - Duga Noć veštica": Vreme kad se verovalo u Gotam i Harvija Denta

Izdavačka kuća "DC Comics" je ovo krimi remek-delo objavila 1996/97. godine. Strip je radio poznati dvojac Tim Sejl i Džef Leb, a radi se o mini-serijalu "Duga Noć veštica"...

  • 1
Betmen: Duga Noć veštica, Batman The Long Halloween

Foto: Wikipedia/Tim Sale/DC Comics

Za priču je važno napomenuti da je strip nastao tako što je urednik u DC-ju, Arči Gudvin, na strip konferenciji u San Dijegu prišao autorima i ponudio im da urade priču o Betmenu. Nakon pristanka, Džef Leb se posavetovao sa scenaristom Markom Vejdom o tome kakva bi mogla biti radnja stripa. Vejd je dao predlog Lebu da se radnja vrti oko Harvija Denta, u godinama pre nego što je on postao Dvoliki (Two-Face), smatrajući da pozadina njegove priče nije dovoljno dobro ispričana u serijalu "Betmen: Godina prva", piše Strip Blog.

Gotam Siti, crna rupa planete Zemlje, nazadni oblik civilizacije, centar Sodome i predvorje Pakla, dom je mnogih kriminalaca, ekonomskih magnata, ubica, serijskih ubica, narkomana, psihijatrijskih slučajeva, gadnih naučnika i Betmena. Još od kada je video smrt roditelja pred svojim očima, Brus Vejn zakleo na njihovom grobu kako će se u Gotamu boriti za pravdu, protiv kriminala i zločina, sve dok zlo ne bude pobeđeno.

Betmen Duga Noć veštica

Zlikovci stripa / Foto: DC Comics

Na Noć veštica, praznik koji se zbog procesa globalizacije proširio na veliki deo planete, pala je prva žrtva - ubijen je sin velikog gotamskog kriminalca Karmina "Rimljanina" Falkonea. Od tog trenutka, Falkone pokušava da se osveti, ali ne zna kome, i trudi se da očuva svoju porodicu na okupu, ali ne ume kako. Šef policije Džim Gordon, Betmen i tužilac Harvi Dent su tu da razreše ovaj slučaj, jednako sumnjajući svako na onog drugog, ali ipak trudeći se da se ne sapliću međusobno.

Došao je novi praznik. Ubica je ponovo ubio člana Falkoneovog klana. Ostavio je pištolj sa zalepljenom drškom kako se ne bi videli otisci prstiju i izgrebao serijski broj oružja kako se ne bi znalo gde je pištolj kupljen. Naredni praznici su doneli nova ubistva, a ono što je najgore, u psihijatrijskoj bolnici "Arkam", Kalendarac je mirno spavao u svojoj ćeliji. Kalendarac je serijski ubica koji je birao važne datume da izvrši svoje zločine. Nije bilo razrešenja, a pitanje ponosa gotamske policije, Betmena i Denta, postalo je više nego jasno - više niko nije verovao u njhovu sposobnost rešavanja problema.

"Duga Noć veštica" govori o ekspanziji prvog talasa superzločinaca u Gotamu, ali i o njhovim namerama da preuzmu vlast nad podzemljem grada. Takođe, priča prati i pad glavnih magijaških porodica koje su vodile organizovani kriminal. Sve se odvija u senci, pod velom misterije, a sam ubica je od strane štampe prozvan Praznik. U priči se okupljaju Džoker, Pingvin, Kalendarac, Otrovna Ajvi, izvesni psiholog koji je postao psihopata, a i drugi superzlikovci. Čak i Žena-mačka ima nerazjašnjenu ulogu. Međutim, predvodnik svih kriminalaca je svakako Harvi Dent, koji nakon suđenja Maroniju, glavnom oponentu porodice Falkone, postaje Dvoliki.

Naravno, najvažniji detalj ove priče jeste sam nastanak Dvolikog, kao i sve što stoji u pozadini i građenju lika tužioca koji postaje opasni kriminalac.

Početkom 2019. godine pojavile su se informacije da DC i Warner Bros navodno planiraju adaptaciju kultnog klasika "Betmen: Duga Noć veštica" u dvodelni, dugometražni animirani film. Kako navodi Revenge of the Fans, DC Films je u ranim fazama adaptacije kultne priče u animirani film koji će imati dva dela. U izveštaju se navode pojedini akteri koji su povezani sa projektom, kao i glumci koji će pozajmljivati glasove, uglavnom već poznata imena koja imaju iskustva u DC-ijevim projektima. Ostvarenje najverovatnije neće biti povezano sa postojećim DC-ijevim animiranim univerzumom, već zasebno poput adaptacije "Betmen: Ubistveni vic".

Strip "Batman: Duga Noć veštica" je za srpsko tržište objavila izdavačka kuća Darkwood sa tvrdim i mekim povezom na kvalitetnom papiru i u koloru.

"Duga Noć veštica" je svakako jedan vrhunski krimi serijal, bez ikakvog preterivanja.

Video: Betmen u srcu Berlina, građani ga oduševljeno fotkali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dario

    14. avgust 2020 | 12:34

    Na jutjubu ima odličan dokumentarac s prevodom "Betmen, skidanje maske Viteza tame (Dokumentarni filmovi s prevodom)".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA