U njegovo vreme stripovi su imali velike tiraže: Preminuo Svetozar Toza Obradović

Obradović je bio deo novosadske strip scene gde je posle studija na Građevinskom fakultetu počeo kao scenarista na serijalu "Poručnik Tara"

  • 5
Blek stena, strip Foto: Wikipedia/

Jedan od velikana jugoslovenske strip scene, Svetozar Toza Obradović preminuo je u 70. godini.

Njegov rad je bio vezan za period kada su domaći stripovi ostvarivali velike tiraže, izlazili redovno i bili stalni deo ponude na trafikama, uz rame sa licencnim izdanjima, pa može da se kaže da je on bio među autorima koji su umnogome doprineli popularizaciji devete umetnosti kod nas.

Obradović je bio deo novosadske strip scene gde je posle studija na Građevinskom fakultetu počeo kao scenarista na serijalu "Poručnik Tara" koji je crtao velikan našeg stripa i njegov redovni saradnik Branislav Kerac.

Obradović je kao scenarista radio i na nekoliko izdanja kojima nije bio idejni tvorac. Serijal romana "Lun, kralj ponoći" koji je pod pseudonimom Frederik Ešton pisao Mitar Milošević inspirisao je strip u izdanju novosadskog Dnevnika. Strip je izlazio od 1984. do 1987.

Radio je na licencnom "Tarzanu" koji je objavljivao novosadski "Marketprint". Ovaj strip je izlazio tokom osamdesetih a plasiran je i na tržišta van SFRJ.

Pored pisanja scenarija za stripove, Obradović je bio i popularizator stripa i stripski pedagog kroz aktivnosti na Novosadskom otvorenom univerzitetu i osnivački angažman u Udruženju stripskih umetnika Srbije.

Izvan stripa, Obradović je jedno vreme radio u dokumentaciji Radio televizije Novi Sad a potpisao je čitav niz članaka i knjiga kao publicista. Isto tako biće zapamćen i kao sportski radnik, košarkaški trener i zvaničnik.

Omaž Obradoviću napisao je Dimitrije Vojnov za RTS i ceo tekst možete da pročitate na ovom LINKU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dafa

    15. avgust 2020 | 15:04

    Blek, Zagor,Komadant Mark, Kapetan Miki, Teks Viler. Samo kada se setim! Koje lepo detinjsvo je bilo 😢😢😢

  • kasna jesen

    15. avgust 2020 | 16:09

    U ime svih nas iz 60 i neke

  • Mišo

    15. avgust 2020 | 13:08

    E koliko sam ovih romana pročitao slava mu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA