≫ 

9 predmeta koji postoje samo u knjigama, ali bi čitaoci sve dali da ih stvarno imaju

Koji biste magični predmet vi voleli da "izvučete" iz knjiga?

  • 2
Mač Eskalibur, neko? / Foto: Ricardo Cruz/Unsplash

Koliko puta ste pomislili da bi vam svakodnevica bila lakša (ili uzbudljivija) kad biste imali barem jedan predmet o kom ste čitali u knjigama? Bilo da je reč o vremenskoj mašini da vas vrati u prošlost ili o Aladinovoj čarobnoj lampi i famozne tri želje, pisci neretko izmeštaju baš one stvari koje nam u nekim trenucima žarko trebaju.

Živote, nažalost, ne možemo srediti čarobnim štapićem, ali ih možemo obogatiti dobrim knjigama. A u nekima od njih kriju se ovi fantastični predmeti. 

Lajrin alitiometar

Lajrin alitiometar je jedan od predmeta za kojima su mnogi žudeli čitajući "Njegova mračna tkanja". Ovaj zlatni kompas govori istinu, bilo da se radi o prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti.

Možda ga baš ne bi koristili da komuniciramo sa Prašinom, ali bilo bi sjajno kada bi ovaj magični poligraf mogli da nosimo u džepu.

Gandalfov vatromet

Trudi se i Sindej za Novu godinu, i Rusija za Dan pobede, ali niko još nije uspeo da nadmaši svetelećeg zmaja kojim Gandalf ulepšava hobitsku proslavu u knjizi "Gospodar prstenova: Družina prstena".

- Beše  tu i kaskada od leptirova što su se svetlucajući spuštali na drveće; beše tu i stubova od šarene vatre koja se dizala i pretvarala u orlove ili u jedrenjake ili u falangu labudova u letu; beše tu i crvena oluja i pljusak žute kiše; beše tu i šuma od srebrnih kopalja koja su iznenada poletala uvis s ratnim pokličima, pa onda opet padala u vodu šišteći i psičući poput stotinu vrelih zmija. I beše još jedno, poslednje iznenađenje u Bilbovu čast, koje je silno prestrašilo sve hobite, kao što je Gandalf i želeo.

- Pogasila su se sva svetla i podigao se velik dim, koji poprimi oblik planine viđene iz daljine, koja se na vrhu žari, rigajući zelene i skeletne plamenove. Odatle izleti crvenozlatni zmaj – doduše ne u prirodnoj veličini, ali strahovito uverljiv; iz ždrela mu je sukao oganj, sevao je očima gledajući na zemlju; razlegne se urlik i zmaj preleti tri puta iznad glava gostiju.

Sve iz fabrike čokolade Vilija Vonke

Sve, sve, sve. I slaninu prelivenu čokoladom,  i pitu pretvorenu u milkšejk, i plombe od karamele, i televizor od čokolade.

Nevidljivi ogrtač

Skerletni ogrtač koji Hari Poter dobija za Božić sigurno je jedna od najboljih u moru magičnih stvari iz ovog univerzuma Dž. K. Rauling. Čitaoci dobro znaju zašto - kada ga ogrnete, postajete nevidljivi.

Naravno, tu su i Banditova mapa, Hermionin sat koji vraća vreme, torbica u koju može svašta da stane, maleni šator koji unutra ima 100 kvadrata i, naravno, leteće metle...

Leteći ćilim

A ako ne leteće metle, onda bi mogao da posluži i leteći ćilim iz "Hiljadu i jedne noći". Udobniji je, a idealan za izbegavanje gradskih gužvi.

"Popij me" napitak i "pojedi me" kolač

Ok, Alisi se baš nisu dopali prilikom njene posete Zemlji čuda, ali ako bi se koristili kako treba, mogli bi da budu vrlo zanimljivi.

Dorotine srebrne cipelice

Iako su u filmu "Čarobnjak iz Oza" bile od rubina, u knjizi one su srebrne, mada imaju istu svrhu - transportuju vas baš tamo gde želite da budete i to u trenutku. Znamo šta mislite - Grčka, bez PCR testa.

Vavilonska ribica

U naučnofantastičnom romanu "Autostoperski vodič kroz galaksiju" pominje se mala, vijugava, sveznajuća Vavilonska ribica, koja ima sposobnost da prevodi sve postojeće jezike, svih postojećih galaksija, poznatih i nepoznatih, na jezik onoga koji je tu čudesnu ribicu ugurao sebi u uvo.

Plakar koji vodi u Narniju

Narnija nije uvek baš najbezbednije mesto, ali ako u njoj nema pojava i reči kao što su korona, epidemiološke mere, maske, asepsol, verujemo da bi većina rado ušetala u taj plakar.

O kom predmetu ste vi čitali i baš poželeli da on postoji i u stvarnom svetu? Javite nam u komentarima.

Video: Deo iz svete knjige napisao na semenu od smokve, a tek da vidite kakav je materijal koristio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    27. septembar 2020 | 16:26

    Čarobni napitak Gala?

  • Ana

    27. septembar 2020 | 15:24

    Postoji mač u kamenu a i postoji nevidljivi ogrtac isto a za ćilim bi bilo zalon da postoji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA