Iako je iz nje bio proteran pre 40 godina, Milan Kundera prihvatio češku nagradu "Franc Kafka"

Prema rečima Železnija, kad se 91-ogodišnji Kundera javio na telefon, radosno je prihvatio nagradu, posebno zbog poštovanja prema Kafki...

  • 1
Milan Kundera Milan Kundera / Foto: Profimedia

Pisac Milan Kundera, čije je češko državljanstvo prošle godine obnovljeno nakon što je više od 40 godina proveo u egzilu, dobio je nagradu "Franc Kafka", jedno od najprestižnijih čeških priznanja.

Nagradu, koja iznosi 10.000 dolara i organizuje je Udruženje "Franc Kafka" i Grad Prag, uručuje međunarodni žiri. Predsednik Udruženja, Vladimir Železni, izjavio je da je Kundera dobio ovo priznanje za "ogroman doprinos češkoj kulturi" i za "nezaobilazan odziv" u evropskoj i svetskoj kulturi, piše "Gardijan".

Prema rečima Železnija, kad se 91-ogodišnji Kundera javio na telefon, radosno je prihvatio nagradu, posebno zbog poštovanja prema Kafki.

Da podsetimo, Kundera je izbačen iz čehoslovačke partije zbog "antikomunističkih aktivnosti" 1950. godine. Postao je figura mržnje čeških zvaničnika, pa se preselio za Francusku 1975. godine.

Njegovo češko državljanstvo je ukinuto 1979. nakon objave njegovog romana "Knjiga smeha i zaborava", u kojoj je opisao čehoslovačkog predsednika Gustava Husaka kao "predsednika zaborava". Kundera je dobio francusko državljanstvo 1981. godine.

Njegova pojedina najpoznatija dela, kao što je "Nepodnošljiva lakoća postojanja", zabranjena su u njegovoj domovini sve do kasnih osamdesetih, dok je "Besmrtnost" iz 1988, bio poslednji roman koji je napisao na češkom. Od tada je pisao na francuskom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pjero

    23. septembar 2020 | 12:00

    Obavezno pročitajte, kako je bilo nekad iza železne zavese u pravom komunizmu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA