≫ 

Ideju za roman dobio je u toku boravka u zatvoru: Nepoznate činjenice o Servantesu i "Don Kihotu"

Čuveni nemački filozof Artur Šopenhauer naveo je "Don Kihota" kao jednog od najbolja četiri romana ikada napisanih

  • 0
Don Kihot Ilustracija Don Kihota autora Gistava Dorea / Foto: Wikimedia/Gustave Doré (1832–1883), Héliodore-Joseph Pisan (assistant, 1822-1890)

Danas je Migel de Servantes, mahom, najpoznatiji kao pisac dela Don Kihot (ili Veleumni plemić Don Kihot od Manče) koji je, do sada, preveden na više od 140 jezika i dijalekata. Ovaj klasik zapadne književnosti često se smatra i prvim modernim romanom i najboljim delom fikcije ikada napisanim, piše Bookvar.

Roman govori o sredovečnom španskom plemiću Alonsu Kihanu koji živi dosadnim životom u nekom malom mestu u Manči. Vreme krati čitajući viteške romane i veruje da je svaka reč u njima istinita, iako su dani viteštva odavno prošli, a mnogi događaji opisani u njima realno nemogući. Od toliko čitanja, on  odlučuje da se proglasi lutajućim vitezom Don Kihotom od Manče i krene u potragu za avanturama poput onih o kojima je čitao.

Ovom prilikom prenosimo nekoliko zanimljivih činjenica o Don Kihotu i njegovom autoru...

Servantes je na ideju o romanu došao u toku boravaka u zatvoru. Kao skupljaču poreza za špansku krunu, Servantesu su se nekoliko puta potkrale sitne greške u računu zbog kojih je čak dva puta završavao u zatvoru u Sevilji. Veruje se da je tamo došao na ideju da napiše priču o šašavom vitezu.

Don Kihot je imao snažan uticaj na književnike o čemu svedoče direktne reference na ovaj roman - u delima Tri musketara Aleksandra Dime, Avanture Haklberi Fina Marka Tvena i Sirano de Beržerak Edmonda Rostana. Ovo je dovelo i do kovanice kihotski koja se često upotrebljava u literaturi.

Čuveni nemački filozof Artur Šopenhauer naveo je Don Kihota kao jednog od najbolja četiri romana ikada napisanih.

Servantes je naziv svom junaku dao po imenu ujaka njegove supruge. Veruje se da ujak Alonso nije inspirisao samo imenom već i celokupnom pojavom i karakteristikama.

Don Kihot Ilustracija Don Kihota iz 1848. godine / Foto: Wikimedia/Jean Ignace Isidore Gérard Grandville (1803–1847)

Prvi deo romana je bio toliko popularan da je doživeo i apokrifni Drugi deo Don Kihota autora Alonsa Fernandesa de Aveljanede što je najverovatnije bio pseudonim autora koji je želeo da ostane anoniman.

Ovaj lažni nastavak je podstakao Servantesa da ubrza rad na drugom delu romana. Bio je toliko besan zbog ove prevare vezane za lažni drugi deo romana da je u prologu nastavka vređao plagijatora i tvrdio da je taj lažni nastavak lošeg kvaliteta i da autor nije razumeo originalne likove i priču.

Don Kihot Migel de Servantes / Foto: Wikimedia/ Unknown source

Uprkos velikoj popularnosti koju je roman Don Kihot gotovo odmah postigao, Servantes od njega nije zaradio mnogo novca. Naime, u 17. veku nije bio običaj da autori dobijaju tantijeme za svoja objavljena dela. Ovo je posebno bolno za Servantesa jer je Don Kihot verovatno najprodavaniji roman svih vremena.

Procenjuje se da je ovaj roman, do sada, pročitalo 500 miliona ljudi. Ovo ga čini najprodavanijim romanom na svetu koji daleko iza sebe ostavlja Priča o dva grada Čarlsa Dikensa sa 200 miliona prodatih primeraka i Tolkinov Gospodar prstenova sa 150 miliona prodatih primeraka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA