Na današnji dan odštampana prva knjiga, koja danas vredi 35 miliona dolara

Istoričari veruju da je odštampano 180 primeraka Gutenbergove Biblije, a zna se da postoji 49 originalnih primeraka, od kojih je 21 kompletan...

  • 0
Gutenbergova Biblija

Gutenbergova Biblija / Foto: Wikipedia/NYC Wanderer

Gutenbergova Biblija, poznata i kao Biblija u 42 reda, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija mašinom štampana knjiga na svetu, čiji su prvi primerci, pojedini veruju, odštampani 1454-1455. godine. Drugi, ipak, smatraju da je prvi put odštampana na današnji dan 1452. godine.

Ovo je prva knjiga ikada odštampana štamparskom mašinom na zapadu i simbolizuje početak štampe i trenutak revolucionarne promene u istoriji komunikacije.

Štampao ju je Johan Gutenberg iz Majnca u Nemačkoj i ujedno se smatra najstarijom knjigom koja je štampana tehnikom pokretnih slova, iako postoje primeri koji navode da se u Kini štampalo na ovaj način vekovima ranije, kao u slučaju Dijamantske sutre.

Istoričari veruju da je odštampano 180 primeraka Gutenbergove Biblije, a zna se da postoji 49 originalnih primeraka, od kojih je 21 kompletan.

Nijedan primerak nije prodat godinama unazad. Stručnjaci pretpostavljaju da bi dosegao cifru od 35 miliona dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA